AMSTERDAM - Vier dagen na de domper in de halve finale van de Champions League werd het een prachtige zondag voor Ajax. De ploeg van Erik ten Hag kroonde zich officieus tot kampioen van Nederland door zelf met 4-1 van FC Utrecht te winnen, en te vernemen dat concurrent PSV met 1-0 onderuit ging bij AZ.

Hoewel de 34e titel officieel pas woensdag bij De Graafschap wordt binnengehaald lijkt er voor Ajax geen vuiltje aan de lucht. Met drie punten voorsprong en een beduidend beter doelsaldo moeten er wel hele gekke dingen gebeuren mocht dit nog fout gaan.

Toch had Ajax na de klap van afgelopen woensdag eerst nog een harde noot te kraken want Othmane Boussaid scoorde al in de openingsminuut voor FC Utrecht. Klaas Jan Huntelaar maakte een klein kwartier later gelijk en door toedoen van het fanatiek meelevende publiek en een uitblinkende Hakim Ziyech ging de thuisploeg op zoek naar meer. Groot was dan ook de opluchting toen Donny van de Beek kort voor de rust de 2-1 binnen kopte en het in Alkmaar nog steeds 0-0 bleek te staan.

Nadat bekend werd dat AZ kort na de rust een voorsprong had genomen klonk er gejuich in de Johan Cruijff Arena en die werd in het laatste kwartier alleen nog maar luider toen Dusan Tadic eerst vanuit een corner en vervolgens vanaf de strafschopstip de eindstand op 4-1 bepaalde waarna Hakim Ziyech een verdiende publiekswissel kreeg met staande ovatie. Na het laatste fluitsignaal werd het feest nog massaler toen vanuit Alkmaar de eindstand van AZ-PSV door kwam.

Ajax - FC Utrecht 4-1 (2-1)
1. Boussaid 0-1
14. Huntelaar 1-1
45. Van de Beek 2-1