AMSTERDAM - Gisteren in House of Urban Sports in Amsterdam, tekenden zeventien topsporters om zo officieel onderdeel te gaan uitmaken van het unieke Urban- en Vechtsportprogramma van Topsport Amsterdam. Samen met Sofyan Mbarki, de wethouder Sport en Bewegen van de Gemeente Amsterdam, en Olympisch kampioene en programmamanager (a.i.) Nicolien Sauerbreij zetten de sporters hun ‘tag’ op een graffitiwand om hun commitment aan dit programma te bevestigen.

Wethouder Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen): ”Ik ben er trots op dat het is gelukt om samen met Topsport Amsterdam dit bijzondere topsportprogramma in Amsterdam op te zetten. Het is belangrijk om Amsterdamse talenten in opkomende sporten of sporten die nog niet officieel erkend worden, lokaal te ondersteunen zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen naar de top. In Amsterdam is dit mede mogelijk vanwege de bestaande TeamNL-faciliteiten in de stad, waar op dit moment bijna 300 TeamNL-sporters werken aan hun Olympische droom.”

De aanpak die is gekozen voor het Urban- en Vechtsportprogramma is inmiddels bewezen effectief, waar in 2018 werd gestart met 8 sporters, namen het afgelopen sportseizoen 14 sporters deel aan het programma: 9 urbansporters en 5 vechtsporters. Nu, in 2023, breiden we deze uit naar 19 sporters (9 urban, 8 vechtsport, 2 selectieprocedures lopen nog), verdeeld over de verschillende takken van sport. Daarnaast verdiepen we het programma door meer maatwerk te gaan leveren voor de high performance sporters binnen het programma. De getekende sporters zijn:

Naam Urban Sport Naam Vechtsport

Arjan Ellens BMX Freestyle Hannah Biermann Kickboksen

Max van Rossum Freerunning Aouab El Feddali Karate

Lee Demierre Breaking Marcel Sterkenburg Worstelen

Jaro Frijn Inline skaten Tyrone Sterkenburg Worstelen

Thomas in 't Veld BMX Freestyle Rayan El Mourabit Karate

Sjoerd Poldermans Breaking Willem de Jongh Boksen

Beer Zonneveld Freerunning Saroj Chhetri Kickboksen

Daniel Moragues Skateboarden Amier Abdulahad Kickboksen

Roos Zwetsloot Skateboarden

Geen traditionele verenigingsstructuur

Deze opkomende sporten hebben een andere (niet traditionele) organisatiestructuur en kunnen meestal niet terugvallen op NOC*NSF voor de financiering van hun topsportprogramma's. Met dit unieke Urban- en Vechtsportprogramma is Topsport Amsterdam samen met de gemeente Amsterdam in een gat gesprongen dat door individuele sporters niet kan worden gedicht.

Inhoud programma

Het programma sluit goed aan bij de totale structuur van opleiden, resulterend in de 18 TeamNLprogramma’s, die bij Topsport Amsterdam zijn ondergebracht. De successen die de urban- en vechtsporters uit het Urban- en Vechtsportprogramma inmiddels hebben mogen vieren, vormen een belangrijk bewijs voor het goed renderen van de gekozen aanpak. Onze sporters zijn Nederlands kampioen, Nederlands kampioen onder 21 jaar of TeamNL-sporter. Ze worden gerekend tot de Europese top of zelfs tot de wereldtop. We hebben inmiddels nota bene een wereldkampioen bij de junioren! Alle 17 sporters bulken van het talent. De potentie in Amsterdam is hoe dan ook groot!

Topsport Amsterdam ondersteunt de sporters binnen het Urban- en Vechtsportprogramma op de volgende deelgebieden (in willekeurige volgorde):

• Huisvesting • Krachttraining

• Periodisering • Trainingsschema’s

• Bewegingsanalyses • Medische ondersteuning

• Paramedische ondersteuning • Voedingsexperts

• Topsport-leefstijl-coaches • Topsportvoeding uit onze topsportkeuken

• Sport en studie • Communicatie (social media)

• (Individuele) sponsering

Kengetallen urban sports in de stad

De verschillende urban sporten ontwikkelen zich razendsnel. Uit een recente rapportage met betrekking tot sportparticipatie, in april 2022 opgetekend door NOC*NSF, komen de volgende kerngetallen naar voren:

• 36 procent van de jongeren (tussen de 5 t/m 18 jaar) in Amsterdam doet aan urban takken van sport;

• 12 procent van de Amsterdammers (tussen 5 en 80 jaar) doet aan urban takken van sport;

• 12 procent van de mannen in Amsterdam doet aan urban sport;

• 11 procent van de vrouwen in Amsterdam doet aan urban sport.

Uit een recent rapport van NOC*NSF (april 2022) komt naar voren dat negen procent van de mensen die nog niet aan een sport doen, overweegt een urban tak van sport te gaan beoefenen. Vijf procent zegt bovendien een vechtsport te overwegen. Ergo: 14 procent van de nog niet sportende Amsterdammers overweegt een tak van sport uit het Urban- en Vechtsportprogramma te gaan beoefenen.

Breaking debuteert in 2024 op de Olympische Spelen van Parijs. Het 3x3 basketbal, BMX-freestyle en skateboarden hebben al een Olympische status.