AMSTERDAM/ZAANDAM - De Dam in Amsterdam was zondagochtend gevuld met 5000 fietsers die de BinckBank Dam tot Dam FietsClassic reden. Na de start fietsten de deelnemers in een fris, maar heerlijk ochtendzonnetje over de Amsterdamse grachten richting de IJtunnel. Met de opzwepende klanken van de drumband bij de ingang is deze passage een waanzinnig hoogtepunt voor veel fietsers. Na de IJtunnel gingen de vijf routes over 40, 60, 85, 105 en 150 km in verschillende richtingen van Dam tot Dam. Bij de finish op de Dam zat iedereen gezellig na te praten over de fietsronde en werd er genoten van livemuziek.


"Heerlijk, was het!", vertelt Marja uit Castricum, "we hebben zelfs nog vrij hard gefietst ook, maar absoluut genoten". Deelnemers komen stuk voor stuk met een glimlach over de finish op de Dam. Ze genoten van prachtige routes en goed uitgeruste verzorgingsposten onderweg. Alle soorten en maten fietsers waren te zien tijdens de BinckBank Dam tot Dam FietsClassic. Van tandem tot ligfiets en van handbiker tot de gewone stadsfietser.

Alle routes reden eerst door Zaandam waarna de kortere afstanden van 40 en 60 km richting 't Twiske en Ilpendam reden. De routes over 85 en 105 km reden via Purmerend naar het Markermeer. De langste route van 150 km route reed helemaal tot aan Krabbendam, ten noorden van Alkmaar. Vervolgens kwamen de routes over 85, 105 en 150 km weer samen bij Edam om via Monnickendam en Durgerdam weer terug naar Amsterdam te rijden.

Alle deelnemers finishten weer op de Dam in Amsterdam waar een heus fietsfeest plaats vond. Hier hebben de fietsers in feeststemming teruggekeken op hun eigen prestatie, met livemuziek van Texas Sugar en DJ Dolphin op het podium. Er waren diverse wielerstands, gezellige horeca, een prijzenrad van titelsponsor BinckBank en je kon je heerlijk laten masseren door de professionals van Weleda. Je kunt het wel aan fietsers overlaten om er na een inspannende tocht van Dam tot Dam nog een grandioos feest van te maken.

€28.051 opgehaald voor het Longfonds
Bij de inschrijving van de BinckBank Dam tot Dam FietsClassic konden de deelnemers een vrijwillige bijdrage leveren aan het officiële goede doel: het Longfonds. Daarnaast reden 9 fietsteams mee voor gezonde lucht door een eigen actie op te zetten via het Longfonds. Het Longfonds vindt dat niemand ziek mag worden van de lucht die zij inademen en strijdt daarom voor gezonde lucht en gezonde longen. Elk jaar overlijden 12.000 mensen in Nederland vroegtijdig door ongezonde lucht. Dankzij het bedrag van €28.051 dat is opgehaald, kan het Longfonds de strijd voor gezonde lucht verder blijven voeren.

Editie volgend jaar
De 14e BinckBank Dam tot Dam FietsClassic vindt plaats op zondag 20 september 2020. Voor meer informatie zie www.binckbankdamtotdamfietsclassic.nl.