NOORD-HOLLAND - De zomerdienstregeling van openbaarvervoerbedrijven moet korter en beter worden ingesteld op de huidige economie. Dit zegt het OV loket, de ombudsman voor openbaar vervoer. In steden zoals Amsterdam leidt deze dienstregeling vaak tot drukte.

In de rapportage van het OV loket staat dat zij veel klachten heeft gekregen over de zomerdienstregeling. Tijdens de zomervakantie rijden treinen, bussen, trams en metro's minder vaak en soms ook via een andere route. Dit kan voor veel drukte zorgen, vooral in steden met veel toeristen zoals Amsterdam.

GVB

Uit cijfers van het GVB blijkt dat er tijdens de zomervakantie vijftien procent minder mensen met het openbaar vervoer reizen in Amsterdam. De trams rijden wel hetzelfde als altijd, want hier blijft het aantal reizigers bijna gelijk. De dienstregeling van de bussen en metro's wordt wel aangepast, hier reizen een kwart minder mensen mee.

Lees ook: Einde aan zomerse metro-chaos in Amsterdam

Maar in tegenstelling tot wat het GVB zegt, is er volgens het OV loket wel degelijk sprake van drukte in Amsterdam. "Er wordt beweerd dat het minder druk is, maar ik zou niet weten op welke lijn. Amsterdam wil een 24-uurs-economie zijn. Zo gaat dat niet lukken," staat er in een klacht.

Kortere tijd

De ombudsman pleit ervoor dat de zomerdienstregeling niet langer dan zes weken mag duren. In de meeste delen van Noord-Holland duurt dat nu 7 weken. "Verder is het belangrijk ook rekening te houden met alle economische activiteiten. In sommige regio's kan het ook in de zomertijd heel druk zijn, " aldus het OV loket.

Lees ook: Sneller van A naar B of langer in de kou? Dit betekent de nieuwe NS-dienstregeling voor jou