AMSTERDAM - Dit jaar zijn er voor het eerst regionale voorrondes in het hele land gehouden voor de Filmleraar van het Jaar 2021. In samenwerking met de zes regionale filmhubs maken deze regionale winnaars, die lesgeven op zowel het basis- als voortgezet onderwijs, allemaal kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2021. In het hele land zijn steeds meer leraren bezig met lesgeven aan de hand van film. Hiermee helpen ze leerlingen beeld beter te duiden en begrijpen. Om meer aandacht te vragen voor filmeducatie en zo andere leraren te inspireren om film bewust te integreren in het lesprogramma, wordt voor de 4e keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd.

De vakjury gaat de komende tijd met deze zes toptalenten aan de slag. De jury bestaat uit Filmleraar van het Jaar 2020 Bart Valkenier, regisseur van o.a de serie Klassen Sarah Sylbing, onderzoeker kunst -en cultuureducatie Emiel Copini en de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, middelbare scholieren Lente IJsendijk en Malou de Kruijk. Tijdens de Nationale Onderwijsweek op 5 oktober, de Dag van de Leraar, maakt de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.

Profiel Filmleraar van het Jaar
De Filmleraar van het Jaar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien, en zich beter leren uitdrukken als ze zelf film maken. Het is iemand die leerlingen met film activeert en film inzet om aan creatieve lessen vorm te geven. De winnaar van de verkiezing is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, mag een jaar lang gratis naar de film én met de klas naar een filmfestival of theater naar keuze. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de volgende verkiezing.

De zes regionale winnaars

Regio Zuid: Berrie de Zeeuw
Docent Frans op het Pius-X college in Bladel Uit het juryrapport: “Als je Berrie als docent hebt, dan bekijk je geen stoffige Franse films maar een populaire Netflix serie als Lupin. Het is duidelijk dat Berrie doorheeft dat hij goud in handen heeft. Hij omarmt de Franse cinema wat als Frans docent heel waardevol kan zijn.“

Regio Midden: André Broens
Leerkracht groep 7 en 8 op Basisschool Laetare in Lelystad Uit het juryrapport: “André is een filmleraar pur sang. Hij doet werkelijk alles met film. Hij gebruikt film ter vermaak, film om te inspireren, film ter ondersteuning van de vakinhoud, gebruikt film als verbindend middel, film om daarmee samenwerken te stimuleren. André heeft een duidelijk doel voor ogen: hij wil leerlingen filmvaardig maken zodat zij zelf leren zich uit te drukken middels film.

Regio Noord-Holland: Henk Huibers
Docent audiovisuele media op het ATC College in Hilversum Uit het juryrapport: “Henk stelt de ervaring en emotionele beleving van een leerling centraal. Van daaruit vertrekken leerlingen om aan de slag te gaan met film maken. Hij laat zijn leerlingen vrij associëren met beeld en geluid en de opdrachten zijn voornamelijk experimenteel van aard. Hierbij is het duidelijk dat hij leerlingen uitnodigt om hun eigen ‘unieke stem’ te vinden. “

Regio Oost: Sanne Assink

Leerkracht groep 6 op het RKBS Petrusschool in Hengevelde Uit het juryrapport: “Sanne is het voorbeeld van een leerkracht die als geen ander inspeelt op de gemedialiseerde belevingswereld van kinderen en daar uitstekend bij aansluit. Ze besloot film in haar lessen in te gaan zetten met als doel: mediawijze kinderen. Met onuitputtelijke energie betrekt ze leerlingen bij het bedenken, filmen en maken van de filmpjes en bespreekt ze in de klas filmpjes die leerlingen op het internet tegenkomen. “

Regio Zuid-Holland: Caroline de Nerée
Docent Beeldende Vorming op het Gymnasium Novum in Voorburg Uit het juryrapport: “In de lessen van Caroline komen filmgeschiedenis, actuele thema’s en de verbinding tussen kunstdisciplines op een betekenisvolle manier samen. De ervaringen van de leerling vormen hier altijd het uitgangspunt. De leerlingen geven met film betekenis aan de eigen belevingswereld.“

Regio Noord: Elroy Gramsbergen
Docent Media en Film op het Leon van Gelder in Groningen
Uit het juryrapport: “Elroy is een bevlogen filmleraar. Hij geeft al jaren film en filmeducatie. Bijzonder is dat hij ook al jaren samen met zijn leerlingen een serie maakt (Hest al heurd) voor de lokale televisiezender OOG TV. Hij stimuleert de leerlingen alles zelf te doen; van research tot filmen tot montage en speelt hierbij de rol van coach.“

Over Filmleraar van het Jaar
Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende verkiezing van het Netwerk Filmeducatie en de regionale filmhubs, naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan: International Documentary Film Festival Amsterdam, de Nationale Onderwijsweek en Cineville. Het Netwerk Filmeducatie is een bruisend netwerk van meer dan 200 onderwijs- en filmprofessionals die samenwerken om filmeducatie een structurele plek te geven in het onderwijs.