AMSTERDAM - Vijf kunstenaars en een kunstenaarsduo maken op uitnodiging van het Stedelijk Museum Amsterdam een nieuw time-based media werk. De jonge kunstenaars reageren in een vlugge 'schets' op het turbulente heden en voorspellen wat de toekomst in petto heeft. Sketches for the Future presenteert een dwarsdoorsnede van de laatste ontwikkelingen in time-based media, met onder andere werken op video, performance en geluidskunst. De werken worden 10 september in het Teijin Auditorium gelanceerd.

Het Stedelijk Museum selecteert Simnikiwe Buhlungu, Sander Breure & Witte van Hulzen, Christine Sun Kim, Ghita Skali, Sung Tieu en Michele Rizzo voor Sketches for the Future. Centraal in hun werk staan urgente sociaal-maatschappelijke thema's als arbeid, (koloniale) machtsstructuren, communicatie, community en activisme. Voor de opdracht ontvangen zij een werkbudget en honorarium. Na de presentatie worden de werken toegevoegd aan de beroemde time-based media collectie van het Stedelijk, dat al vanaf de jaren 70 als eerste museum ter wereld deze discipline verzamelt. Dankzij Sketches for the Future neemt het museum voor het eerst werk van Sander Breure & Witte Van Hulzen, Christine Sun Kim en Sung Tieu op in de collectie, en krijgt de collectie een verdiepingsslag door nieuw werk van Ghita Skali, Simnikiwe Buhlungu en Michele Rizzo toe te voegen aan eerdere aankopen.

De kunstenaars geven ieder een eigen draai aan Sketches for the Future: Michele Rizzo onderzoekt herstel, zorg en transcendentie via dans en experimenteert voor het eerst met videokunst. Sung Tieu ontwikkelt een soundscape waarmee zij de luisteraar regelrecht naar een fabrieksruimte voert. Christine Sun Kim verwijst in haar werk naar The Simpsons en drukt daarin haar persoonlijke wensen uit die zij koestert voor de Verenigde Staten. Ghita Skali put uit de Franse parodie The Invaders om een door COVID-19 verstoorde wereldorde komisch te benaderen en Simnikiwe Buhlungu reflecteert tijdens haar dagelijkse bezigheden op de toekomst en de betekenis van saamhorigheid. Sander Breure & Witte van Hulzen bedachten 12 performatieve interventies die de komende tijd zullen worden uitgevoerd door een deel van de medewerkers van het Stedelijk.

Tijdens de coronapandemie waren de mogelijkheden voor de ontwikkeling en presentatie van time-based media beperkt. Het Stedelijk wil met deze vrije opdracht het veld een nieuwe impuls geven. De werken staan symbool voor de veerkracht van de artistieke praktijk en presenteren ideeën en acties voor de toekomst. De werken zijn vanaf 10 september te zien in het Teijin Auditorium van het museum en na 10 december in de nieuwe collectie opstelling Tomorrow is a Different Day.