AMSTERDAM - Het bekende Zondagochtend Concert in Amsterdam bracht afgelopen zondag 29 januari 2023 een bijzondere ‘verrassing’.

In het programma stond dat de nieuwe chef Eivind Gullberg Jensen, het Noord Nederlands Orkest

zou leiden. Met een mooi stuk van Richard Strauss Don Juan. Publiek en orkestleden waren meteen goed wakker na dit prachtige stuk en het vuur dat deze jonge dirigent in het stuk en zijn orkest (aan)stak!

Vervolgens kwam voor de volgende stukken de jonge pianist Yoav Levanon(18 jaar, Israel) de trappen af. Het was de eerste keer dat dit muzikale talent, door Le Monde ook ‘een meteoor’ genoemd, in het Concertgebouw speelde.

Levanon soleerde hier met Tsjaikovki’s Tweede pianoconcert in G, op. 44, in de grote Zaal van het Concertgebouw. Met het mooi spelende orkest en de prachtige geluiden van de strijkers samen, was het bijzonder dit talent te zien en te horen spelen.

Toen het superenthousiasme publiek daarna om een toegift vroeg: sprak Levanon spontaan het publiek toe dat het een eer was hier in het concertgebouw te zijn en beschreef het ‘gevoel’om die lange trap af te komen…! En kreeg het publiek als toegift zelfs 2 delen van andere stukken te horen. Zonder het orkest dit keer.

En daar kon je extra horen wat een talent deze achttienjarige Yoav Levanon is. Soms lees je over talenten en dan hoor en zie je de persoon ‘live’ en is het nog indrukwekkender. Sommige mensen schoten door het spel van Levanon vol en/of waren zo onder de indruk, dat ook toen het applaus verstomde, overal zijn naam en zijn kunnen door velen daar werd geroemd.