AMSTERDAM - Deze zaterdagavond vult de lucht in de Javastraat zich met geroezemoes, gelach en de geur van eten. Op Oost Online stond al eerder te lezen: De Indische Buurt leeft; restaurant zitten gezellig vol, etalages lichten op en uit kleine keukens kringelen wolkjes geurige rook. Tussen de fietsen, groentekramen en koffiezaakjes straalt één plek warmte en gulle gastvrijheid uit: Yemen Restaurant.

De geur van houtskool, kruidige stoof en vers brood trekt voorbijgangers naar binnen. Binnen wacht een warme ruimte met dampende schalen en kleurrijke gerechten. 'In Nederland is deze keuken misschien nog onbekend, maar in het Midden-Oosten kent iedereen het,' vertelt een medewerker met een glimlach.

Hill en Alwin schuiven aan, samen met een vriend uit Oost. Voor hen is dit de eerste kennismaking met de Jemenitische keuken. Op tafel verschijnen hummus, baba ghanoush en een frisse salade, geserveerd met mulawah — brood dat nog heet uit de oven komt, bestrooid met zwarte komijn.

De medewerker noemt met trots enkele toppers van de kaart: mandi lam, langzaam gegaard in een ondergrondse oven; madfoon kip, op houtskool bereid en in folie verpakt; en fahsah, een geurige stoof van rundvlees met schuimige hilba van fenegriek. De schaal sist en borrelt nog wanneer zij arriveert. Het drietal neemt een aantal van de gerechten en ze smaken allemaal puur en authentiek. 'Het verrast me enorm, zo lekker', zegt Alwin.

Hill glimlacht terwijl hij een slok lemon mint neemt — fris, kruidig en zoet tegelijk. 'Het smaakt geweldig,' zegt hij. De avond sluit af met een verrassend nagerecht: arykah malaki, een zachte combinatie van room, noten en gesmolten kaas. 'Verrukkelijk,' klinkt het aan tafel. 'Een aanrader als je de avond echt Jemenitisch wilt afsluiten.'

Bij Yemen Restaurant geen opsmuk of liflafjes, maar diepe smaken en royale porties. De keuken brengt Oost een stukje Jemen, vol geur, kleur en warmte.

Elke dag van 13.00 tot 23.00 uur staat de deur open aan Javastraat 28.

https://yemen-restaurant-amsterdam.nl/