AMSTERDAM - Sinds dinsdag 5 september is aan de Johannes van Meurshof een wormenhotel in gebruik genomen. In totaal plaatst de gemeente Amsterdam dit jaar 28 wormenhotels in verschillende stadsdelen. En nu is er ook een in Nieuw-West.

In samenwerking met Stichting Buurtcompost en Studio Elmo Vermijs is een uniek model wormenhotel ontworpen, dat in samenwerking met de sociale werkplaats Pantar is vervaardigd.

Actieve tijgerwormen

Wormenhotels zijn speciale bakken waarin onder andere tijgerwormen groente-afval, fruitschillen en plantenresten omzetten in hoogwaardige compost, die de bewoners weer kunnen gebruiken in de (moes)tuin of op het balkon. Het wormenhotel is een mooi voorbeeld van de circulaire economie, waarbij afval wordt omgezet in de waardevolle grondstof compost. Bovendien is er geen transport meer nodig voor verwerking van het GFT afval. Dit bespaart CO2. Een mooie bijkomstigheid is dat mensen die hun groenafval scheiden, ook hun papier en plastic gaan scheiden.

Nieuw model wormenhotel

Dit nieuwe model wormenhotel is gemaakt van 100 procent duurzaam materiaal (eco-board: geperst bermgras/hooi) en geïnspireerd door organische vormen, met oog voor de omgeving. Daarnaast geeft het wormenhotel goede leefomstandigheden voor de wormen, met een goede balans van lucht, vochtigheid, duisternis en voedsel.

Buurtactiviteit

Mensen ontmoeten elkaar bij het wormenhotel en leren zo hun buren beter kennen. Bewoners zien het wormenhotel dan ook niet alleen als een vorm van afvalverwerking, maar ook als buurtactiviteit, die de sociale cohesie ten goede komt.