AMSTERDAM - Meltem Tamzok uit Amsterdam-Noord is een van de drie finalisten voor de titel van Nationale Buurheld van het Jaar 2022. De 61-jarige werd voorgedragen vanwege haar inzet voor de Molenwijk. Zo zet ze zich al meer dan dertig jaar in voor de bibliotheek, en om buurtgenoten van verschillende achtergronden en leeftijden met elkaar te verbinden. Stemmen op Meltem kan nog tot en met 3 juli op www.buurheld.nl.

Meltem werd voorgedragen door Geerte van Beers, haar collega bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). “Meltem zorgt voor echte verbinding in deze diverse woonwijk. Van jong tot oud, van mensen die hier geboren zijn tot nieuwe Molenwijkers die bijvoorbeeld uit Eritrea komen; ze brengt iedereen op een fijne manier bij elkaar. Meltem heeft een natuurlijke gave om mensen te verbinden. Ook is zij graag een helpende hand voor iedereen die bij haar aanklopt. Ze is er voor anderen, het maakt niet uit wie je bent. ”

Zelf kwam Mertem ooit als 25-jarige van Turkije naar Nederland. Ze weet daarom als geen ander wat erbij komt kijken om als jonge vrouw in Nederland te kunnen integreren. Ze geeft haar kennis nu graag door aan de volgende generaties. Dat doet ze onder andere via het Buurtzus-programma, avonden waarbij jonge meiden en vrouwen tussen de 10 en 24 jaar met veel lol werken aan hun zelfontwikkeling en creativiteit.

Dat kunnen bijvoorbeeld taalspelletjes zijn. Op Bevrijdingsdag was het thema hoop. De avonden worden voorbereid door een wisselend groepje meiden. Ze krijgen hierbij hulp van een ervaren trainer en programmamaker. Zo groeien ook hun organisatie-skills, leren ze hoe ze initiatief nemen en hoe ze kunnen deelnemen aan een groep.