AMSTERDAM - Woningverhuurder Heimstaden hield deze week een waterproeverij voor zijn bewoners in de Beemsterstraat in Amsterdam. De van oorsprong Scandinavische organisatie organiseerde het event als aftrap van een wedstrijd tussen bewoners om zoveel mogelijk water te besparen.

In een pilot organiseert Heimstaden twee waterbesparingswedstrijden tussen twee complexen. Hiermee hoopt de woningverhuurder niet alleen om bewoners op een vriendelijke manier te inspireren en stimuleren om minder water te besparen, maar ook bij te dragen aan het behalen van de doelstellingen uit het Parijsakkoord.

Wedstrijd waterbesparen
In de deelnemende complexen is een watermeter geïnstalleerd. Hierdoor kunnen bewoners hun waterverbruik digitaal bijhouden. De bewoners ontvangen gedurende een periode van een half jaar bovendien nieuwe waterbesparingstips via posters en stickers in de algemene ruimtes van het pand waarin zij wonen. Aan het einde van de competitie ontvangen de twee winnende complexen een mooie prijs. Bij succes wordt de pilot verder uitgerold.

Bewoners helpen verduurzamen
Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Heimstaden. In januari van dit jaar was het bedrijf de eerste internationale, Europese organisatie actief op de woningmarkt om zich aan te sluiten bij het Science Based Targets initiative (SBTi). Daarmee verzekert de organisatie zich ervan dat de eigen duurzaamheidsdoelstellingen daadwerkelijk bijdragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

De van oorsprong Scandinavische woningverhuurder investeert 5 miljard Zweedse kroon (ongeveer 500 miljoen euro) om zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 46 procent te verminderen. Dit is in lijn met de ambitie uit het Parijsakkoord om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad Celsius.


Eva Bienias, duurzaamheidsmanager bij Heimstaden: “Water wordt steeds meer een schaars goed. Het is belangrijk om allemaal ons steentje bij te dragen aan een betere toekomst. Wij willlen samen met bewoners ons waterverbruik de komende jaren verminderen. Bijkomend voordeel aan het besparen van water, is dat bewoners er de voordelen van terugzien in hun persoonlijke waterrekeningen.”