AMSTERDAM - Dinsdag 26 september vierden de bewoners van de 180 woningen van complex Klarenburg in de Wildemanbuurt, dat de renovatiewerkzaamheden in hun gebouw zijn afgerond. Deze renovatie omvatte de overgang naar aardgasvrije verwarming, verbeterde ventilatie en diverse andere upgrades om het comfort en de duurzaamheid van de woningen te verbeteren.


180 woningen aardgasvrij: meer comfort voor bewoners

Het belangrijkste doel van deze renovatie in de Westelijke Tuinsteden was om de 180 woningen van Klarenburg aardgasvrij te maken, wat cruciaal is in het streven naar een klimaatneutraal Nederland tegen 2050. Dit betekent dat de verwarming en het warmwaterbereidingssysteem zijn geüpgraded en dat bewoners nu elektrisch koken, wat milieuvriendelijker is. Voor Klarenburg koos de Alliantie voor aansluiting op stadswarmte als duurzame energiebron. Dit werd gecombineerd met andere renovatiewerkzaamheden om ervoor te zorgen dat de woningen comfortabel en klaar zijn voor de toekomst. Björn Smits van Beijeren, Manager Vastgoed regio Amsterdam & Almere: “Ik ben trots de woningen van Klarenburg aardgasvrij te zien. We zetten ons in voor de verduurzaming van onze woningen, met als doel onze huurders een woning te bieden die klaar is voor de toekomst. Bewoners plukken daar de vruchten van met verbeterd comfort. Hierdoor verbetert hun woonervaring aanzienlijk”.

Wennen aan elektrisch koken: kookworkshops

De renovatiewerkzaamheden zijn gestart in april 2022 en zijn nu succesvol afgerond in september 2023. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om de verschillende werkzaamheden binnen één project uit te voeren, de werkzaamheden zijn in bewoonde staat uitgevoerd. De leidingen zijn vervangen en er is een warmteafleverset in de hal geplaatst. Verder zijn onder andere de ventilatieproblemen in de badkamers aangepakt, voor verminderde kans op schimmel. Ook is de toegangsdeur van het gebouw vernieuwd, deze is nu breder en gebruiksvriendelijker wat het comfort en de veiligheid voor bewoners en bezoekers verbetert. Het nieuwe bellentableau en de modernere videofoon dragen bij aan een aangenamere woonervaring. Om bewoners te helpen wennen aan elektrisch koken, werden kookworkshops georganiseerd in samenwerking met Stichting !WOON en The Beach 3. Deze workshops werden goed bezocht en boden bewoners de kans om elkaar te ontmoeten en te leren over de nieuwe kookmogelijkheden.

70 procent instemming voor start project

Meer dan 70 procent van de bewoners heeft ingestemd met het plan. Het project was niet zonder uitdagingen, maar met de inzet van alle betrokken partijen is het doel bereikt. In samenspraak met de bewonerscommissie van Klarenburg is het renovatie- en verduurzamingsplan gemaakt. De commissie vertegenwoordigde de belangen van de bewoners en heeft waardevolle adviezen gegeven. Hun betrokkenheid was zeer waardevol. Klarenburg is nu officieel aardgasvrij en klaar voor een duurzame toekomst.