AMSTERDAM - Wat als vrouwen de stad ontwerpen? Wat verandert er als je met een vrouwelijke blik naar de toekomst van de stad kijkt? WomenMakeTheCity zorgt voor de vrouwelijke blik op de Omgevingsvisie 2050, de visie op de fysieke leefomgeving van Amsterdam. Hierin worden onderwerpen als groen, wonen, economie, gezondheid, cultuur en sociale voorzieningen behandeld. De visie wordt in 2021 vastgesteld in is bindend voor de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in de stad. De komende tijd zal de corona crisis veel impact hebben op het leven van Amsterdammers, maar we kijken voorzichtig vooruit naar de toekomst.

We starten de gesprekken met vrouwen uit de stadsdelen Zuidoost, Noord en Nieuw-West, omdat daar de meeste stedelijke ontwikkelingen zullen gaan plaatsvinden tot 2050. Er wordt gesproken over waarden die voor elke Amsterdammer belangrijk zijn, zoals veiligheid, ontmoeting en toegankelijkheid. Hiervoor gebruiken we de Just City Index, een ontwerpmethode die de waarden van gebruikers voorop stelt.

Vanwege de coronamaatregelen zijn de evenementen van WomenMakeTheCity online te volgen via de website van Pakhuis de Zwijger. Tijdens de bijeenkomsten wordt met vrouwen uit de drie stadsdelen gesproken over de waarden die voor hun stadsdelen belangrijk zijn. De livecasts voor Zuidoost (18 mei), Noord (25 mei) en Nieuw-West (28 mei) zijn voor iedereen te volgen door te klikken op de links. Aanmelden voor de tafelgesprekken (via Zoom) is voor vrouwen uit de desbetreffende stadsdelen mogelijk via miriam@womenmakethecity.nl.

Omgevingsvisie
De vraag in wat voor stad we in 2050 willen leven, gaat niet alleen over gebouwen en openbare ruimte. Het gaat over een stad waar iedereen een plek heeft, veilig is en elkaar tegenkomt. Daar kun je met het ontwerpen van de stad in sturen. De vrouwelijke blik is hierbij onmisbaar. Zie de website van de gemeente Amsterdam voor meer informatie.

De livecasts
De livecasts worden op locatie in New Metropolis Zuidoost opgenomen en uitgezonden via de website van Pakhuis de Zwijger. Aan de hand van een aantal casussen laten de gespreksleiders, die zelf ook uit de stadsdelen komen, zien welke onderwerpen er volgens hen besproken moeten worden. Daarna gaan deelneemsters via Zoom uiteen in groepjes om dieper op deze onderwerpen in te gaan. Een spoken word artiest sluit de avond af met een performance over wat een vrouwelijke blik op Amsterdam betekent.

Maandag 18 mei 19.00-21.30u: Amsterdam Zuidoost
Gespreksleiders: Ria Braaf-Fränkel, Glainess Adely-Copra, Rachel Tokromo
Moderator: Saskia Bosnie
Spoken word artiest: Sydney Lowell

Maandag 25 mei 19.00-21.30u: Amsterdam Noord
Gespreksleiders: Kirsten Zimmerman, Christa van Geffen, Marthe Singelenberg
Moderator: Bea van den Berg
Spoken word artiest: Sjaan Flikweert

Donderdag 28 mei 19.00-21.30u: Amsterdam Nieuw-West
Gespreksleiders: Oumaima al Abdellaoui, Firdaouss Zoubir, Leila Badaou
Moderator: Yasmine Moussaid
Spoken word artiest: Sjaan Flikweert