AMSTERDAM - De decembermaand is elk jaar een bijzondere maand in de botanische tuin van Amsterdam. Ook dit jaar transformeert de Hortus weer in een sprookjesachtige wintertuin. Van woensdag 22 december t/m zondag 9 januari is de 'Winter Hortus' elke dag geopend tot 17:00 uur (m.u.v. de feestdagen).Geniet van een winterwandeling door de versierde tuin en kom opwarmen met een kopje warme choco of glühwein. Kinderen kunnen luisteren naar spannende wintersprookjes rond het kampvuur. Volwassenen kunnen leren over schimmels en andere ondergrondse zaken tijdens diverse workshops, rondleidingen en andere activiteiten.

Leer meer over de onzichtbare wereld van schimmels

Het najaar is onlosmakelijk verbonden met paddenstoelen en schimmels in de tuin. Er gebeurt veel meer dan wij met het blote oog kunnen waarnemen, het merendeel van de schimmels leeft ondergronds of zweeft in de lucht. Hoe meer we over schimmels leren, hoe meer we erdoor versteld staan. Zo worden schimmels al gebruikt in medicijnen, als bouwmateriaal of als duurzame verfstof. Voor dit winterprogramma nodigt de Hortus verschillende experts uit, die dagelijks werken met schimmels. Van eetbare paddenstoelen dichtbij huis, naar schilderkunst met blauwe schimmels, tot een biologisch afbreekbare doodskist die wordt gemaakt van mycelium (het wortelnetwerk van paddenstoelen).

Programma:
23 december: Hortus Talk met Bob Hendrikx (Biodesigner en bedenker van de 'levende doodskist). 29 december: Workshop 'Paddenstoelen kweken op koffiedik' door Fungi Factory. 30 december: Hortus Talk met bioloog en paddenstoelenkenner Kees Boele. 5 januari: Workshop 'Colour with fungi' door ontwerper Liene Kazaka 6 januari: Hortus Talk met professor in evolutionaire biologie (VUAmsterdam) Toby Kiers. 8 januari: Hortus Talk met Edwin Florès (Casa Foresta, thuis in de eetbare natuur). winter hortus met kinderen Ook voor de jonge bezoekers zijn er zijn deze winter volop activiteiten. Leer meer over planten in het winterseizoen met de gratis speurtocht. Of kom luisteren naar een van de spannende kampvuurverhalen: 'De koningin van de slangen' of 'Koning Vorst' voorgelezen door Abe de Verteller.

Horeca met een winters tintje

De Hortus creëert een knusse sfeer met kampvuur, winterse versiering en glinsterende lichtjes in de tuin. Opwarmen na de wandeling kan met een hapje of drankje dat je af kunt halen bij de Oranjerie. Op het menu staan onder andere glühwein, warme chocolademelk en verschillende zoete en hartige lekkernijen uit de keuken van de Oranjerie.