AMSTERDAM - Nederland Schoon en kauwgomproducenten willen jongeren stimuleren om gebruikte kauwgom netjes in de prullenbak te gooien. Daarom lanceren zij samen de campagne: 'Kauwgom? Mik 'm erin!'. De gedragscampagne trapte vandaag af met een kauwgomwedstrijd tussen drie middelbare scholen in Amsterdam, Eindhoven en Groningen. De school die in 66 dagen de meeste kauwgom heeft weggegooid in speciale kauwgom afvalbakken, wint een felbegeerde tafelvoetbaltafel.

Vervelend hè, kauwgom onder je schoen?
Jaarlijks belandt er veel uitgekauwde kauwgom op de grond. Daar wil Nederland Schoon verandering in brengen. De campagne 'Mik 'm erin' moet ervoor zorgen dat mensen er een gewoonte van maken om uitgekaude kauwgom in de afvalbak te gooien. Vandaag startte de campagne op een ludieke manier met enorme 'plakmatten' voor de ingang van drie middelbare scholen, waaronder de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam. De plakmatten kleven net zo vervelend als vers uitgekauwde kauwgom op straat. Direct hierna start de kauwgomwedstrijd. De school die in 66 dagen tijd de meeste kauwgom netjes heeft weggegooid in speciale kauwgomafvalbakjes, wint een tafelvoetbaltafel.

Ingrid Goethart, directeur a.i. Nederland Schoon: "Mensen zien pas in dat iets een probleem is als ze zelf hebben ervaren hoe vervelend het is. Met deze actie willen we scholieren door heel Nederland laten voelen hoe vervelend het is om kauwgom die op de grond werd gegooid onder je schoen te hebben."

Fanatiek de wedstrijd in
Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam gaat de uitdaging aan. Mw. Oosterhof vertelt: "Kauwgom, heel fijn dat het er is: even een frisse adem na de pauze. Maar wat doe je ermee als je uitgekauwd bent? Ons plein lijkt wel bedekt met een wit gestippeld vloerkleed. Wist jij dat het minstens twintig jaar duurt voor dat ene stukje kauwgom is afgebroken? Het Green Team op de CSB vindt de campagne 'Mik 'm erin' een super goede aanleiding om ons erop te attenderen dat kauwgom beter in de prullenbak gemikt kan worden dan op de grond. De komende drie maanden verzamelen we fanatiek alle kauwgom om onze kauwgomberg vervolgens te laten wegen door Nederland Schoon. We gaan natuurlijk voor de hoofdprijs: een tafelvoetbaltafel!"

Een boodschap die blijft plakken
Kauwgom geeft een frisse adem, maar uitgekauwde kauwgom op straat oogt een stuk minder fris. Voor gebiedsbeheerders is het lastig en duur om kauwgom van de straat te verwijderen omdat hier speciale apparaten voor nodig zijn. Daarnaast nodigt een uitgekauwd kauwgompje op straat uit om de volgende daar ook weg te gooien. Genoeg redenen om er een gewoonte van te maken om kauwgom na het kauwen in de afvalbak te mikken.