AMSTERDAM - Zijne Majesteit de Koning heeft op 5 oktober 2023 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2023 uitgereikt in het Koninklijk Paleis te Amsterdam.


Drie jonge kunstenaars zijn onderscheiden en ontvingen elk een bedrag van 9.000 euro: Bobbi Essers, Ricardo van Eyk en Thierry Oussou. Na de uitreiking opende de Koning de tentoonstelling waar werken van de winnaars en van de overige genomineerden te zien zijn.

De prijs is bedoeld om jonge, talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. In Nederland werkzame beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen jaarlijks meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden 495 kunstenaars werken in.

De jury, onder leiding van Mirjam Westen, koos hieruit de volgende genomineerden: Sofiia Dubyna, Bobbi Essers, Eddy Eustache, Ricardo van Eyk, Marije Gertenbach, Lorian Gwynn, Lieve Hakkers, Minne Kersten, Julia Kiryanova, Thierry Oussou, Kaili Smith, Wouter Paijmans, Dion Rosina, Julius Stibbe en Anouk van Zwieten.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III is de Koninklijke Prijs uitgereikt door opeenvolgende staatshoofden en Koning Willem-Alexander zet deze traditie sinds 2013 voort.

De tentoonstelling in Koninklijk Paleis Amsterdam is geopend voor publiek van 7 oktober tot en met 5 november 2023.

Ieder jaar wordt ook een publieksprijs toegekend. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen een voorkeur voor één van de geëxposeerde werken aangeven.