AMSTERDAM - Gisteren was de ontknoping van het Amsterdam Buurt Filmfestival. Zestien films waren ingestuurd en goed bevonden voor deelname. Na het juryrapport kwamen daar drie winnaars uit; “De Amsterdammer in beeld” en twee prijzen voor de filmpjes zelf, twee reportages en een speelfilm.


Kirbret Mekonnen is de artistiek directeur van dit festival met al zijn vrijwilligers dat voor de 5e keer werd gehouden en ook dit jaar met medewerking van de OBA Amsterdam. Alles was anders, want ook hebben mensen hun filmpje uitbrengen uitgesteld tot 2021, maar er was op groot doek veel te zien. Met slechts 30 man toegestaan publiek, in plaats van normaal volle zalen en de rest ging ‘online’. Ook de gesprekken met sommige kandidaten waren digitaal ingezet.

De winnaar, met zelfs twee ingezonden filmpjes, werd Zuid Oost TV, met “9 jaar zorg voor moeder” en “Julian kan eindelijk voetballen”. Onroerende filmpjes over kinderen en hun leven...Patrick Dorder is de regisseur/inspirator van deze filmpjes van Zuid Oost TV. De prijswinnaar met speelfilm was “Fever Dreams” van Kristine Johanson en Daniel Hillel-Tuch een film over expats in …Amsterdam in deze tijden.

De unieke prijs voor “Amsterdammer in beeld “ is uitgereikt aan de 9 jarige Amar die voor zijn -soms heel zieke -moeder en broertje helpt zorgen. Alle prijswinnaars kregen een mooi object en 300 euro aan prijzengeld.. Zeker mogen ook de andere inzenders genoemd worden die buiten de prijzen vielen.

Er is nog een publieksprijs te verdienen, u kunt deze week stemmen. via het volgende formulier; https://forms.gle/ZPKuXuRx79nm8nS18 Op bovengenoemde 3 winnende filmpjes of op de andere ingezonden filmpjes: Yka skategirl (Lisette Vos), BabyDaddy (Cyriel Guds), Hartjesdag (Helena de Jong), Tijd voor Noord (Tobias van Oosten), Goede Verhalen vertellen zichzelf (Ilias Admi), Eigenweg (Noah Jongenelen), Our Village ’De Wallen’ (Eva Krol), Kunst en vereniging Arti et Amicitiae (Gonny van Oudenallen), MyBellamy (Justine Winter en Anne de Jong), Mezelf in Oost (Arsema Mekonnen), Schaken Op Het Plein (Ateksandra Zakrzewska en Anne de Jong), 1.5 Binnentuin sessies (Huibert Teekens), Burendag van de Begijntjes(Anja Swart) en Opstap in West, prijs voor Jennie (Aldrico Amando Felida).

Alles is terug te zien op YouTube, ook met interviews daarna met de betreffende makers: https://www.facebook.com/abffnl/ en via YouTube kanaal OBA.