AMSTERDAM - Het Concertgebouw in Amsterdam opent het seizoen op dinsdag 7 september met een feestelijk concert van de Wiener Philharmoniker onder leiding van de 93-jarige dirigent Herbert Blomstedt. Dit is het eerste concert sinds de ingang van de coronamaatregelen in maart 2020 met een volledige zaalbezetting van 1974 bezoekers. Het concert maakt onderdeel uit van een reeks concerten door wereldberoemde symfonieorkesten die op donderdag 8 juli om 10.00 uur in de verkoop gaan. De concerten konden recent worden bevestigd dankzij de aangekondigde versoepelingen in Nederland en de gunstige ontwikkelingen omtrent het coronavirus in Europa.

Feestelijke seizoensopening Het Concertgebouw

Op dinsdag 7 september rolt Het Concertgebouw de rode loper uit voor het eerste concert sinds 1,5 jaar met volledige bezetting van alle 1974 rode stoelen. De Wiener Philharmoniker brengt bij deze gelegenheid onder leiding van de 93-jarige dirigent Herbert Blomstedt de 'Unvollendete' van Schubert en de Vierde symfonie van Bruckner ten gehore. Algemeen directeur Simon Reinink kan niet wachten: 'Stap voor stap gaan we open: we zijn ontzettend trots dat we met een absoluut toporkest als de Wiener Philharmoniker het concertseizoen openen!'

Wereldberoemde Symfonieorkesten: London Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden

De geliefde serie Wereldberoemde Symfonieorkesten brengt elk seizoen toporkesten uit de hele wereld naar Amsterdam. Vanwege de onzekerheden rondom het coronavirus konden deze concerten nog niet eerder worden aangekondigd. De orkesten die de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten vormen zijn dit jaar: het London Symphony Orchestra met dirigent Simon Rattle, het Boedapest Festival Orkest met dirigent Iván Fischer, de Sächsische Staatskapelle Dresden met dirigent Daniel Harding en het St. Petersburg Philharmonic Orchestra met dirigent Yuri Temirkanov.

Extra: Teodor Currentzis, Philippe Herreweghe en Cecilia Bartoli

Naast de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten zijn er ook nog drie speciale concerten die morgen in de verkoop gaan: sterdirigent Teodor Currentzis komt met zijn eigen gezelschap musicAeterna naar Amsterdam om op 5 oktober Mahlers Vijfde symfonie ten gehore te brengen. De Belgische dirigent Philippe Herreweghe komt met zijn Orchestre des Champs-Elysées en Collegium Vocale Gent voor een uitvoering Mozarts Grote Mis in C. De Italiaanse mezzosopraan Cecilia Bartoli completeert het extra aanbod met een Italiaans barokprogramma op 3 december samen met Les Musiciens du Prince.

Voor het complete programma en de data van de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten 2021/22 zie site