ALKMAAR - Inspreken als je het ergens niet mee eens bent, of als je denkt dat het iets zou kunnen veranderen is een verworven recht. Het doen is een stap verder en wat is dan het resultaat?

Gisteravond sprak live in de Gemeenteraad van Alkmaar de straatartiest met een schoenpoetsact, Assepoetster van de Poetscompagnie in. Assepoetser had haar ‘outfit’ aangetrokken om zich beter in haar vel te voelen en sprak de raad toe op de tijdelijke lokatie ‘de Letterbak’.

Het onderwerp van inspraak is het feit dat elk jaar de Gemeente Alkmaar 100.000 euro in een festival steekt dat met een internationaal allure Alkmaar moet verlevendigen. Echter straatartiesten kunnen zich niet zelf via de Gemeente Alkmaar aanmelden als artiest die mee wil doen. Alles verloopt via een keuze uit de organisatieburo’s die zich aanmelden en die moeten een ‘kant en klaar’ project aanmelden… Kortom dan is de straatartiest te laat om mee te kunnen doen; want van te voren wordt niet doorgegeven welk buro zich inschrijft…. Dus dat contact ontbreekt.

Bij de inspraak meldde Assepoetster dat er 3 dingen ontbraken aan het goede idee van een straatfestival organiseren, door de Gemeente Alkmaar; 1/Er wordt te weinig gedaan voor de Provincie Noord-Holland en zijn eigen straatartiesten 2/Nu in coronatijd zou je denken maak een pool waarop straatartiesten zich kunnen aanbieden, waarop van te voren een organisatieburo die straatartist uit Alkmaar en NH kan kiezen en 3/ laat zeker in coronatijd 50% van de artiesten die meedoen uit Alkmaar en NH komen!

De raad nam de inspraak tot zich, er werden door Gemeenteraadsleden van verschillende partijen goede vragen gesteld. De straatartiest werd ook gevraagd waar zij dan nu te vinden was; “Nergens, alle opdrachten zijn sinds mei 2020 afgezegd, maar u kunt mij en mijn collega’s vinden op de website www.poetscompagnie.nl" was het vlotte en eerlijke antwoord. En Groenlinks vroeg daarop aan de Wethouder of die ook een antwoord kon geven op de gestelde punten van de inspreker.

Bij uitzondering mocht de wethouder van de aardige voorzitter gelijk antwoord geven. Dit omdat in coronatijd het niet de bedoeling is dat een inspreker lang blijft zitten. En dan pas aan het eind, via een rondvraag van een Gemeenteraadslid, om zijn vraag herhaald te zien worden en een eventueel antwoord te krijgen.

Wethouder Mevrouw Elly Konijn-Vermaas was een beetje kribbig in haar beantwoording. En gaf wel een heel “makkelijk’ antwoord; “De Poetscompagnie had zichzelf ook als organisator op kunnen geven”. Verder legde de wethouder uit hoe het systeem tot keuze van een organisatieburo werkte. De wethouder ging geheel niet in op het idee om hier bij dit straatfestival extra werkgelegenheid te scheppen voor Alkmaarse en NH’se straatartiesten. Ook ging zij niet in op de vraag “artiesten uit Noord-Holland eerst”.

Wat vond de straatartiest Assepoetser zelf van het antwoord? “Hier werden appelen met peren vergeleken! Een straatartiest is toch geen eventorganisator? Om in te spreken hoef ik toch geen wethouder te zijn…? Welke leek durft een groot festival te organiseren in coronatijd als hij/zij dat nog nooit heeft gedaan? Op de werkelijke vragen die, gesteund door de raad, werden gesteld heeft de wethouder een adequaat maar te simpel antwoord gegeven! De straatartiest werd niet ondersteund in dit verhaal. Deze wethouder beseft blijkbaar niet wat het betekent als ruim 50-100 opdrachten of meer op jaarbasis niet doorgaan voor een straatartiest. Een wethouder wordt, corona of niet, doorbetaald. Een straatartiest niet….”

Kortom een teleurgestelde inspreker Assepoetser, wiens koets klaarstond, vertrok weer naar haar ‘kasteeltje’…