AMSTERDAM - Wie via het Rijksmuseum per fiets het centrum in wil rijden heeft bij de Rijksmuseumbrug een probleem. Wie het gedrag van de Amsterdamse fietser(en scooters en brommers) kent ziet het gevaar!

Deze week wordt er groots aan de weg gewerkt op de Weteringschans. De drukste plek normaal daar bij de Rijksmuseumbrug. Nu enkele dagen voor Pasen, wanneer het daar nog drukker is dan normaal, heeft de gemeente toestemming gegeven om juist daar de weg open te breken in plaats van te wachten tot na de Paasdagen.

Dat dat al een ‘apart’ beleid is vinden zeker leden van de Verkeersgroep Wetering. Samen met de Verkeersgroepen Amsterdam hebben ze om extra maatregelen gevraagd. “De fietsers gaan gewoon over de stoep, terwijl alle voetgangers daar lopen. Het lijkt of buiten verkeersregels volgen, men niet snapt dat men voetgangers angst aanjaagt.” Enkele hekken zijn al verplaatst om de buurt te helpen. En de stoep fietsvrij te maken.

Want het is al bijna tot klappartijen gekomen. Niet alleen passerende voetgangers, bewoners die hun pand uitkomen, maar ook de werklui daar hebben er na 3 dagen al genoeg van “We worden gewoon bijna van ons sokken gereden”, aldus een van de mannen. En “Avonds staat er geen enkele verkeerswacht meer en dan is het helemaal link”.

De buurt kreeg net nog in een interview de vraag; Wordt u gehoord door de Gemeente Amsterdam? Het antwoord was: “De klacht kan men uiten, maar of er werkelijk een reactie komt…”

Het gemeentelijke telefoonnummer en appnummer 14020 heeft diverse meldingen per app gekregen over de gevaarlijke situatie op de Weteringschans. “Het wachten is nu op de eerste echte aanrijding daar of ….op de eerste klap die uitgedeeld wordt…” aldus een buurtbewoner.