AMSTERDAM - Zodra het kan: reisje naar Belgiëmaken voor de kunst t/m april 2021. In Nederland nu een trip maken tijdens corona, op zoek naar …Luchtwachttorens!


Herman van den Boom meldt verder; “Ik neem foto’s om mijzelf te amuseren”. In België heeft Herman van den Boom nu de tentoonstelling “Air Watch Towers” bij de Verbeke Foundation. Het boek over de ‘Air Watch Towers’ is nu ook uit en te koop in 3 talen Duits, Nederlands en Engels.

Over de Air Watch Towers van Herman van den Boom, oftewel Luchtwachttorens in Nederland, is het volgende te vertellen: “Niets zal de waakzamen voorbij gaan” was het motto van het Nederlandse Korps Luchtwachtdienst (KLD), dat van 1950 tot 1968 onder bevel stond van de Koninklijke Luchtmacht.

Onder invloed van de Koude Oorlog werd een netwerk van 276 uitkijkposten richting Rusland opgericht om de veiligheid van het land te waarborgen. Omdat het radarsysteem laagvliegende vliegtuigen onder de 1500 m. nog niet kon detecteren. De helft van de wachttorens werd bovenop bestaande gebouwen zoals molens en fabrieken geplaatst, terwijl de overige 138 speciaal als vrijstaande torens zijn ontworpen.

De criteria waren een korte bouwtijd, weinig onderhoud en kostenbesparend. Het idee was om een landelijk observatienetwerk op te zetten. Van 1951 tot eind jaren 50 werden in totaal 138 torens in 23 variaties op hoogtes van 4 tot 32,5 m. door heel Nederland gebouwd. De verschillende hoogtetypes werden gegeven door de honingraat van 38 x 38 cm. De rest van de structuur was identiek. Een gesloten basis waarboven de open honingraatelementen rijzen. Binnen leidt een trap naar het open observatieplatform van 3 x 3 m. met zijn kleine beschermende schuilplaats en de 1,5 m. hoge borstwering.

Nu hebben weer en wind hun sporen nagelaten, waardoor de luchtwachttorens op de foto’s van Herman van den Boom ondanks alle oppervlakkige overeenkomsten ieder een ander karakter hebben.