AMSTERDAM - Vrijdag 4 februari a.s. is het Wereld Kanker Dag en staan wij weer stil bij de impact van kanker en het ongepaste gebruik van dit woord. In de aanloop naar deze dag vragen wij opnieuw aandacht voor de 'Spot Niet' campagne die vorig jaar van start is gegaan. Het doel is om mensen, met name jongeren, bewust te maken van de lading van het woord en geld op te halen voor het kankeronderzoek.

'Spot Niet' en bijdrage kankeronderzoek
Op 1 februari 2021 werd het nummer 'Spot Niet' van Tairen Sway en Vanessa Marcia uitgebracht. Het woord kanker wordt nog altijd te veel als scheldwoord gebruikt en dat kan kwetsend zijn voor een ander die (in)direct te maken heeft met deze vreselijke ziekte. Dit jaar willen de artiesten de campagne nieuw leven inblazen en de boodschap opnieuw onder de aandacht brengen. Hiermee willen ze bewustwording creëren zodat het schelden en vloeken met kanker in onze taal stopt. We staan ook volledig achter de #tegenkk campagne van het KWF en hopen met onze initiatieven mee te strijden.

Een ander onderdeel van de campagne is de KWF fundraising actie met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Door wetenschappelijk onderzoek kan kanker beter worden opgespoord en worden behandelingen in de toekomst effectiever en gerichter.

Confrontatie
'Spot Niet' is ontstaan toen opkomende artiesten Tairen Sway en Vanessa Marcia de studio indoken om een nummer te schrijven over dit onderwerp dat hen beiden raakt. Net als vele anderen zijn ze geconfronteerd met de ziekte in hun omgeving. ''Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe kanker levens verwoestte, maar het meest werd ik geraakt doordat een goede vriend de ziekte overleefde dankzij zijn zeer gezonde leefstijl. Dit inspireerde me enorm om dit te verfilmen in de video en hiermee ook anderen te stimuleren om gezond te leven.''

De videoclip is dan ook een realiteitscheck waarin risicofactoren zoals een ongezonde levensstijl aan bod komen. De boodschap is dat een gezonde levensstijl soms een doorslaggevende factor in het herstelproces kan zijn of de ontwikkeling van kankercellen kan tegengaan. Dit terwijl het nummer zelf een roep is om mensen bewust te maken van de impact van het schelden met K.

Link naar de videoclip: https://youtu.be/KpMzpzWiMOY

Link naar de in-actie-voor-KWF pagina: https://acties.kwf.nl/fundraisers/campagne/spot-niet