AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum initieert POST/NO/BILLS langs de belangrijkste ‘verkeersader’ in het museum, van de Audizaal naar de omloop van de historische trap, waar met regelmatige wissels de snelste vormen van grafisch ontwerp worden getoond. Voor deze eerste editie nodigt conservator grafische vormgeving Thomas Castro Metro54 uit om We’re Out Here te presenteren, een ode aan de straatguerilla-affichecultuur met werk van ontwerpers Lydienne Albertoe, Serana Angelista, Jeanine van Berkel en Cengiz Mengüç.

Grafische vormgeving is van nature een snel medium. Nu nieuwscycli eerder uren dan dagen beslaan, wenden ontwerpers zich steeds meer tot networked media en on-demand productie in een streven naar betrokkenheid en relevantie. Het Stedelijk speelt met POST/NO/BILLS snel in op de huidige ontwikkelingen, trends en thema's binnen het vakgebied en daagt daarmee de traditionele ‘icons of modern art’ uit binnen de eigen museale context.

Het platform Metro54 vult deze eerste editie van POST/NO/BILLS in met de installatie We’re Out Here met een selectie affiches. De affiches zijn geïnspireerd op de straatguerilla-affiche cultuur, die een bijzondere en complexe ontwerpesthetiek en beeldtaal heeft voortgebracht in de openbare ruimte. In deze hommage onderzoekt Metro54 de beeldtaal van de tegencultuur met vragen als: ‘Van wie is de straat? Wie mag de openbare ruimte gebruiken in tijden van nood en privatisering?’ Deze vragen brachten de ontwerpers Lydienne Albertoe, Serana Angelista, Jeanine van Berkel en Cengiz Mengüç ertoe werken te ontwikkelen die eerder te zien waren in de straten van Amsterdam.

De ontwerpers creëerden een aantal affiches die reageren op de dagelijkse worstelingen, micro-agressies en ontmoetingen tussen mensen en culturen die onze openbare ruimte vormen. Afgelopen september werden de affiches tentoongesteld in de straten van Amsterdam, maar binnen de context van het museum stellen de affiches wederom kritische vragen over de omgeving.

De affiches hangen in een tussenruimte en roepen letterlijk het gevoel op van buiten te komen, ergens tussen verschillende tentoonstellingen, geschiedenissen en beeldtalen in. Hiermee bevragen ze wat het betekent om in de buurt te hangen van een geïnstitutionaliseerde canon voor grafisch ontwerp, waar een beperkt aantal mensen van kleur zijn vertegenwoordigd. Metro54 nodigt ontwerpers, bezoekers en instituten uit om de mogelijkheid te verkennen de publieke ruimte op te eisen als een manier om radicaal aanwezig te zijn in de wereld.

Over Metro54
Metro54 is een platform voor jonge kunstenaars, denkers, activisten, schrijvers en hosselaars die de grenzen van hun (kunst)disciplines verleggen, met speciale aandacht voor de talenten die hun inspiratie halen uit globale en hedendaagse visuele en sonische culturen. We're Out Here werd gepresenteerd als onderdeel van het onderzoeksproject A Funeral For Street Culture, waarvan de onderzoeksresultaten vanaf 10 juni 2021 zichtbaar zijn in een tentoonstelling en publieksprogramma bij Framer Framed.