AMSTERDAM - Casa Blanca-Suriname is een interactieve webdocumentaire over de bewoners van het voormalige mijnstadje Moengo in Suriname. Moengonezen van toen en van nu, sweet memories, de harde realiteit en toekomstdromen.

In de webdocumentaire gaan de makers Magda Augusteijn (documentairemaker) en Sam Jones (filmend journalist) op bezoek bij Moengonezen die er nu wonen. Ook Moengonezen uit Nederland en Paramaribo, die er vroeger hebben gewoond brengen een bezoek aan hun voormalige woonplaats. Samen met de filmmakers kijken ze naar “hun Moengo”, wat is er nog van over en welke kansen liggen er?

Het prachtige gebouw Casa Blanca ooit gebouwd als directeurswoning, later in gebruik genomen als stafclub, ligt er nu verlaten en vervallen bij. Op Moengo is veel geld verdiend aan de grondstof bauxiet, vooral Nederland en Amerika hebben hiervan geprofiteerd. Voor de lokale gemeenschap is weinig overgebleven.

Decennialang heeft het Amerikaanse bedrijf Alcoa in het gebied gemijnd; het bracht werk en welvaart. Eind 1990 raakten de bauxietvoorraden uitgeput en brak er godgeklaagd- een binnenlandse oorlog uit. De werknemers trokken weg naar de stad, naar Nederland en Amerika. Daarna betrokken de marrons uit het gebied de leegstaande huizen, maar niet alle huizen. De gebouwen van de directie, staan nog leeg, zoals het monumentale Casa Blanca.

De lokale bevolking worstelt met dit verleden. De witte mannen zijn vertrokken maar hun gebouwen staan er nog. Wat moeten ze nu met Casa Blanca, de statige trotse villa van de bauxietbazen? Aan wie is de eer en de macht om te beschikken en beslissen over dit beladen erfgoed?

Richtlijnen i.v.m. corona worden in acht genomen; Er kunnen daarom maar 30 personen bij de live presentatie in de zaal De presentatie wordt live gestreamd en is te volgen via deze link. Toegang tot de zaal kost € 5,00. Datum: SREFIDENSI DEY (25 november 2020). Van 20.00 tot 22.00 uur. Locatie: Vereniging Ons Suriname - Zeeburgerdijk 19A, 1093 SK in Amsterdam

De webdocu bestaat uit meer dan 20 korte films die via verschillende menu’s met elkaar verbonden zijn. Het project kwam tot stand met financiele steun van de Nederlandse Ambassade, het Surifonds en Dutch Culture,Shared Heritage.
U kunt hier een filmfragment zien