AMSTERDAM - In 2020 won bij Centrum Begroot met grote meerderheid door centrumbewoners gesteund, het project ‘drijvende tuinen voor in het water’. Een mooi bedrag voor het initiatief werd neergeteld door Centrum Begroot.

“Een jaar lang gingen vlottenbouwers en buurtbewoners samen aan de slag om vlotten te bouwen en om te vormen tot drijvende tuinen die een plekje in de buurt krijgen(...) Zij bouwden deze vlotten volgens de principes van kunstenaar Robert Jasper Grootveld.” Aldus de initiatiefnemers.

Nu in juli 2021 stond dezelfde Gemeente(Stadsdeel centrum) tezamen met Waternet en deze initiatiefnemers voor de rechter! Want ondanks een goed projectplan, ondanks de afspraken van te voren met een haalbaarheidstoets, zouden de planmakers plots niet ‘goed’ genoeg bouwen anno 2021. Zelf een preventieve last onder dwangsom werd er door de Gemeente reeds opgelegd…

De planmakers snappen er niets van; “Waternet zelf gebruikt niet ingepakt piepschuim op het water bij een ander project en wij zouden het ‘fout’ doen met ingepakte materialen”? De bekende kunstenaar Rob Schrama van Stichting Kunst Konfrontatie, die de woordvoerder en enthousiasteling in deze is, is met de zijnen zeer teleurgesteld in de houding van Stadsdeel Centrum en Waternet.

Interessant is het bezwaarschrift te lezen dat de Stichting heeft ingediend; soms snapt men niet dat de Gemeente Amsterdam(Stadsdeel Centrum in deze) niet eerst in gesprek gaat met bewoners in plaats van het tot een preventieve last onder dwangsom en een rechtszaak te laten komen!

De rechter zal 10 augustus 2021 een uitspraak doen.