AMSTERDAM - Het is erg wat er gebeurd is in Den Haag. Het volk heeft gestemd, duidelijk is dat D66 niet de grootste Partij is geworden, maar wel wil meeregeren.. maar was de fout van de formateur per ongeluk?


Je hebt denkers en doem-denkers als het over politiek gaat. Nergens is echter nog geschreven of de fout van de formateur van D66, niet afgedekte papieren in de hand te hebben onder het oog van de pers, een domme ‘beginnersfout; of was het wel een ‘fout’…?!

D66 wilde de grootste partij worden. Dat werd VVD. Hoe kun je je onderhandelingspositie als 2e partij verbeteren? Dat zou je kunnen doen door ‘te lekken’ naar de pers, toch? Is dat wellicht gebeurd? Dat vragen sommige mensen in Den Haag zich af!

Er zouden 2 mogelijke scenario’s kunnen zijn; Rutte heeft dingen gezegd en als die uitlekten zou dat de onderhandelingspositie van de VVD ‘verzwakken’ (welke Ministersposten en hoeveel) en D66 en anderen versterken bij een formatie. Of stel dat Rutte een van de partijkopstukken van een andere partij nu uit de wind houdt en daardoor ….dadelijker sterker wordt in de onderhandeling…?!


Zo mag het op 2 april 2021 even niet lijken, maar je weet nooit. Eindelijk had Nederland voor het eerst in de geschiedenis 2 vrouwelijke formateurs.. en dan wordt het zo verknald… Kortom is het wel per ongeluk gebeurd? En wie heeft hier profijt van?

En inderdaad waren deze papieren ondanks de vragen van de Tweede Kamer niet vertrouwelijk? En toch moesten die openbaar gemaakt worden…. Dat zorgt voor uiterste voorzichtigheid in de komende formatiegesprekken…