AMSTERDAM - Het is duidelijk, we leven in een wereld die opwarmt. Maar wat betekent dat? Hoe gaan we daarmee om? En hoe willen we verder? Deze vragen staan centraal bij Warming Up Festival. Van 20 tot en met 24 oktober aanstaande presenteert culturele hotspot Tolhuistuin in Amsterdam een pakkend festivalprogramma met kunst, muziek, theater, live podcasts en spoken word van toonaangevende artiesten en kunstenaars.

"Voor veel mensen voelt klimaatverandering abstract aan. We hebben een nieuwe taal nodig om het thema invoelbaar en beter voorstelbaar maken. Dat gaat niet alleen over smeltende ijsbergen, maar ook over rechtvaardigheid en hoe we met elkaar samenleven. Aansprekende verhalen, beelden en muziek geven een flinke dosis inspiratie en energie. Dat kunnen wel gebruiken na al het klimaatnieuws van de afgelopen zomer, " stelt Matthea de Jong, artistiek directeur van Warming Up Festival, een initiatief van Stichting Impact Makers en Tolhuistuin. Bekijk hier het volledige programma.

Een greep uit het programma
Het festival presenteert een gevarieerd programma met opvallende namen. Op de openingsdag neemt zanger Ruben Hein de bezoeker mee langs zijn reis naar Antarctica. Artiest Joya Mooi host een muzikale talkshow over activistische lyrics. De Church of Climate Change is een zondagochtenddienst voor het hele gezin. Ontdekkingsreiziger Arita Baaijens onderzoekt de 'Taal voor de Toekomst' in een glazen huis aan het IJ. Cabaretier Patrick Nederkoorn en wetenschapper Sjoerd Groeskamp (bedenker van het plan voor de megadam in de Noordzee) onderzoeken in de voorstelling 'Overvloed' verschillende toekomstscenario's. Onder de sterrenhemel vindt dagelijks de filosofische dinershow 'Warmte' plaats van Collectief Walden. Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit vertellen over de Scenarioafdeling voor Burgers. Want als alle grote bedrijven een scenarioafdeling hebben, waarom dan de burgers niet?

Aan de slag
Ook is er ruimte om aan de slag te gaan. Tijdens de Activist Bootcamp beklimmen activistische rolmodellen het podium, waaronder Anuna de Wever, die in België 100.000 scholieren wist te mobiliseren en Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter. Het tweedaagse industry event Warming Up Story Lab creatieve makers samen om met koplopers uit de klimaatbeweging op zoek te gaan naar nieuwe, artistieke invalshoeken om het verhaal over klimaatverandering te vertellen. Voor kinderen zijn er in deze herfstvakantieweek volop activiteiten met programma's van De Bonte Hond, Mijn Stem is Groen, Stichting Wijsneus en Fawaka Ondernemersschool.

Over Warming Up
Warming Up presenteert en produceert kunst- en mediaprojecten rondom het klimaatvraagstuk. Want de cultuursector brengt mensen samen en weet als geen ander het publiek in het hart te raken met muziek, verhalen en beelden. 

Ieder jaar vindt het Warming Up Festival plaats in Tolhuistuin en zijn er festivalprogramma's i.s.m. Theater Rotterdam, Lux Nijmegen en TivoliVredenburg. Warming Up coproduceerde eerder de webdramaserie Hitte (Martijn Winkler) en De Grote Klimaatkwis (NPO1, Human). Warming Up is een initiatief van Stichting Impact Makers.