AMSTERDAM - Door heel de stad Amsterdam, ook in West, worden op 5 mei vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Met kleine of grote verhalen, soms simpel en intiem, andere juist uitgebreid. Voor een actueel overzicht van alle maaltijden kunt u terecht op www.4en5meiamsterdam.nl. Hier staat ook of er kosten aan de maaltijd zijn verbonden en hoe u zich kunt aanmelden. Hieronder lichten we een aantal Vrijheidsmaaltijden uit om u een idee te geven waar u terecht kunt in uw buurt. Let op: reserveer tijdig!

Oud-West

De Nieuwe Liefde

17.30 uur, 27,50 euro

Bij deze bijzondere vrijheidsmaaltijd schuift u aan bij dichters, schrijvers en filmmakers met een niet Nederlandse achtergrond- vooral voormalige vluchtelingen- en een aantal scholieren. Beide groepen hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt maar kunnen nu wel genieten van de vrijheid die de strijders destijds voor hen hebben herwonnen. Hoe ervaren ze deze nieuwe tijd, en hoe willen ze voor verbinding zorgen? Antwoord op deze vragen komen tot uiting in de verschillende voordrachten en optredens.

Buurtsalon Jeltje

Vanaf 17 uur, : €7,50, inclusief koffie en thee. Andere drankjes kosten €1,00 per glas.

Buurtsalon Jeltje staat op 5 mei stil bij verhalen over vrijheid toen en nu. Voormalig CPN-wethouder Roel Walraven vertelt over (on)vrijheid van de oorlog en de vrijheid na de bevrijding. Over de vrijheid van nu zal filosoof Sigmund Schilpzand spreken.

Bos en Lommer

WoW

Gratis entree, plek voor 100 personen. Vanaf 15.00 uur

WOW kiest dit jaar voor een programma waarin samen leven, samen koken, samen eten centraal staan. Deze middag kan je bij WOW zelf aan de slag als wereldkok en helpen om vorm te geven aan het thema De Nieuwe Tijd. Al kokend, pratend, luisterend en etend, maken we kennis met verschillende culturen. Jong en oud is hierbij welkom. Ook om de tafel te dekken en te versieren!

Westwijs Huiswerkbegeleiding

De Rijpgracht t.h.v. Nummer 36, reserveren via thijs@westwijs.nl, vanaf 12 uur

Bij Westwijs Huiswerkbegeleiding begeleiden we een hele diverse groep Amsterdamse middelbare scholieren. Op 5 mei gaan we met onze leerlingen, hun ouders, en eventuele andere belangstellenden in gesprek over hun ervaringen met racisme en discriminatie. Te gast is rapper en leraar Lamyn Belgaroui en de middag staat onder de leiding van filosoof en leraar Khalid Idmalek. Uitgangspunt is dat vrijheid vieren ook gaat over de vrijheid om te kunnen zijn wie je wil zijn.

Westerpark

Wereldschool (reva eiland)

Vanaf 16 uur, 5 euro, plek voor 70 personen

Dit jaar organiseren Spaarndammers in de nieuwe Houthaven-buurt een Vrijheidsmaaltijd ter verwelkoming van hun nieuwe buren aan het IJ. Op het bijzondere balkon van De Wereldschool is muziek en theater. De Spaarndammers gaan met elkaar aan tafel vanaf 16:00 uur en roepen iedereen op om een eigen gerecht mee te nemen.

Museum het Schip

Kosten inclusief vrijheidssoep 22,50 euro

Op 5 mei organiseert Museum Het Schip de themarondleiding: Spaarndammerbuurt tussen oorlog, verzet en vrede, van 11:00-13:00 uur. De wandeling wordt afgesloten met een vrijheidsmaaltijd in de lunchroom van het Museum.

De Baarsjes

Reserveren niet nodig, vanaf 11.30 uur

Het Historisch Archief De Baarsjes organiseert in samenwerking met het 4 en 5 mei-comité in De Baarsjes een wandeling langs plekken in de buurt die van betekenis waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je bent van harte welkom vanaf 11:00 in de buurtkamer Corantijn voor een kopje koffie. De wandeling start vanaf hier om 11:30 uur.

Biologische snackbar Natuurlijk Smullen

Jan van Galenstraat

Heerlijke vredesfrietjes in West! Speciaal op 5 mei is het patatje oorlog omgedoopt tot Patatje Vrede: (h)eerlijke verse ongeschilde patat met bionaise, satésaus en ui. Patatje Vrede is de hele dag verkrijgbaar. Daarnaast wordt er dit jaar ook een bijzondere familiegeschiedenis gedeeld in de snackbar. Eigenaresse Helen Geul vertelt haar verhaal om 14:00, 16:00, 18:00 en 20:00.