AMSTERDAM - In 2023 bestaat het Van Gogh Museum vijftig jaar en het eerste cadeau is al binnen: gisteren werd directeur Emilie Gordenker verrast met een extra schenking van 720.000 euro. De algemeen directeur ontving de cheque uit handen van VriendenLoterij-ambassadeur Robert ten Brink. De bijdrage wordt gebruikt voor het project 'Van Gogh Museum trakteert op inspiratie' dat ter ere van het gouden jubileum van het museum wordt ontwikkeld. Met een breed feestprogramma laat het museum in 2023 zien dat het van en voor álle Nederlanders is.

Dorine Manson, managing director VriendenLoterij: "Het Van Gogh Museum is een uniek en wereldberoemd museum. Maar weinig andere musea, gewijd aan Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten, zijn zo succesvol. Toch is ook dit museum door de coronacrisis geraakt. Het Van Gogh Museum is al sinds 1998 aan de VriendenLoterij verbonden en ontvangt jaarlijks een bijdrage. Mooi dat wij hen dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij juist dit jaar extra kunnen steunen zodat het museum zich kan voorbereiden op een feestelijk jubileumjaar sámen met het Nederlands publiek."

"Wat een verrassing! Dit kunnen we als museum heel goed gebruiken. De coronacrisis heeft ons hard geraakt. Dat neemt niet weg dat wij ook in deze moeilijke tijd onze vijftigste verjaardag graag groots willen vieren, met bijzondere tentoonstellingen en speciale activiteiten. Dankzij deze extra bijdrage kunnen wij een mooi feestprogramma samenstellen voor ons jubileum.", aldus Emilie Gordenker, directeur Van Gogh Museum.