AMSTERDAM - Op 20 maart presenteert de Nederlandse Filmnacht een speciale voorpremière van Paradise Drifters, het speelfilmdebuut van Mees Peijnenburg (Geen koningen in ons bloed, Cowboys janken ook). De film ging afgelopen januari in première op International Filmfestival Rotterdam (IFFR) en is geselecteerd voor de prestigieuze Berlinale deze maand. Maar liefst 19 filmtheaters nemen deel aan deze eerste editie van het jaar: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Bussum, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Hilversum, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Sittard, Utrecht, Zaandam, Zutphen.

Paradise Drifters is een gefragmenteerd portret van drie dak- of thuisloze jongvolwassenen. In de hoop op een ander leven laten ze hun uitzichtloze situatie achter zich en reizen Chloe, Lorenzo en Yousef richting het zuiden van Europa. In de periferie van de samenleving vechten ze zich een weg naar liefde en genegenheid. De tocht is een kat- en muisspel tussen de drie. Ze wantrouwen en gebruiken elkaar om hun eigen doel te bereiken. Vertrokken vanuit verschillende achtergronden, maar met dezelfde angst om op eigen benen te staan en een gebrek aan basis om op terug te vallen. Wat begint als een reis die moet leiden naar geld en daarmee nieuwe kansen, blijkt een overlevingstocht opzoek naar verbinding en geborgenheid.

Het is niet voor het eerst dat een film van Peijnenburg is geselecteerd voor de Berlinale, het filmfestival van Berlijn. Zijn eindexamenfilm Cowboys janken ook en zijn korte film Un creux dans mon coeur werden in 2014 en 2015 vertoond.

De Nederlandse Filmnacht brengt de Nederlandse arthouse cinema en het publiek dichter bij elkaar in het filmtheater. Tickets voor de Filmnacht zijn te verkrijgen via de filmtheaters voor de prijs van een regulier filmticket. Bezoekers in het bezit van een CJP-pas kunnen tickets bestellen voor een speciaal (gereduceerd) tarief. In het merendeel van de filmtheaters is Cineville geldig.

De Nederlandse Filmnacht wordt georganiseerd door het NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, de Filmkrant en de deelnemende filmtheaters. Distributeur Gusto Entertainment brengt Paradise Drifters van producent Pupkin op 2 april uit in de Nederlandse bioscopen.

Eerdere edities van de Nederlandse Filmnacht stonden in het teken van Stop Acting Now (2016), Broers (2017) en Niemand in de Stad (2018), Dirty God (2019), Instinct (2019) en King of the Cruise (2019). De editie in maart is de eerste uit vier edities van de Filmnacht in 2020. De editie tijdens het Nederlandse Film Festival (van 27 september tot en met 5 oktober) kenmerkt zich door een uitgebreider randprogramma op elke locatie. Ga naar www.nederlandsefilmnacht.nl voor meer informatie.