HAARZUILENS - Zeven uitverkoren visdetaillisten toonden gisteren de fijne kneepjes van het vak tijdens de 58e Nationale Haringpartij op Kasteel De Haar te Haarzuilens. De visdetaillisten, afkomstig uit alle windstreken van het land, worden traditiegetrouw uitgenodigd om de nieuwe haring voor zo’n 750 topgasten te bereiden en te presenteren. Terwijl de onweersbuien dreigend over de kasteeltuin trokken, streden de visdetaillisten onvermoeibaar om de mooiste haringpresentatie en uitstraling van hun kraam. Viswinkel Peter Tol uit Amsterdam was één van de deelnemers aan de haringpresentatiewedstrijd en sleepte, net als vorig jaar, de eerste prijs in de wacht.

Dat de Nationale Haringpartij bekend staat als dé haringpartij van Nederland is grotendeels te danken aan de geweldige inzet van professionele visdetaillisten. Elke visdetaillist vertegenwoordigt op originele wijze zijn eigen streek. De enthousiaste jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Janny van der Heijden (culinair publiciste en presentatrice), jurylid Souad El Markhous (directeur Aannemersbedrijf De Combi Amsterdam en winnares van de EZVN Award 2018) en jurylid Aleid Wolfsen (voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens). Onder de haring happende gasten bevonden zich onder andere representanten van het Koninklijk Huis, de Nederlandse politiek, buitenlandse ambassades, het bedrijfsleven, de society, media en cultuur.


Prachtige haringpresentatie
Viswinkel Peter Tol heeft de regio met flair vertegenwoordigd tijdens de haringpresentatiewedstrijd. De passie voor het vak straalde er aan alle kanten vanaf. De jury werd gegrepen door de ambitie van het team om een nieuwe doelgroep te interesseren voor de haring. Nu is de gemiddelde haringeter 50+, maar daar wil Peter Tol verandering in brengen. Onder andere door de Hollandse haring te combineren met Japanse sushi en te experimenteren met het nieuwe haringsnijden, probeert het team de jongere generatie en andere culturen te laten wennen aan de typische haringsmaak. Naast een prijsbeker, oorkonde en reischeque, kreeg het team van Peter Tol ook de ‘Henny ten Brink’-wisselbokaal overhandigd. De winnende visdetaillist wordt uitgenodigd om volgend jaar de titel te komen verdedigen.