AMSTERDAM - Als conservator Fotografie zal Vincent van Velsen (1987) zich richten op een van de kerncollecties van het Stedelijk Museum bestaande uit bijna 12.000 werken. Van Velsen heeft zich de afgelopen jaren als scherpzinnige curator en schrijver geprofileerd. Hij benadert het culturele veld vanuit een kritische positie en zal hiermee de nieuwe koers van het Stedelijk bestendigen. Naast het ontwikkelen van fotografietentoonstellingen, richt hij zich vanaf mei ook op het verzamel- en onderzoeksbeleid voor deze discipline.

Van Velsen cureerde eerder tentoonstellingen bij verschillende presentatie-instellingen in Nederland, waaronder de solo show van Sammy Baloji: A Blueprint for Toads and Snakes (Framer Framed, 2018) en de groepsshows Even if it's Jazz or the Quiet Storm (i.s.m. Dan Walwin, Nest, 2018) en No You Won't Be Naming No Buildings After Me (TENT, 2019). Daarnaast was hij verbonden als co-curator aan de vierjaarlijkse tentoonstelling sonsbeek2020→2024. Momenteel werkt hij aan een tentoonstelling bij Kunstfort bij Vijfhuizen en samen met Simon(e) van Saarloos aan Chapter 4OUR: Abundance bij Het HEM. Belangrijke uitgangspunten als curator zijn voor Van Velsen de politieke betekenis van aanwezigheid en het kritisch doch betrokken ondervragen van neutraliteit als het gaat om de totstandkoming van de geschiedenis en diens uitwerking in hedendaagse structuren.

Van Velsen is naast curator tevens actief als schrijver en adviseur. Hij schrijft regelmatig voor verschillende kunstenaars, publicaties, presentatie-instellingen en musea; en is redacteur bij het Nederlandse tijdschrift voor hedendaagse kunst Metropolis M. Bovendien zit hij regelmatig in jury's en commissies, waaronder de Amsterdamprijs voor de Kunst in 2016 en 2017 en commissievoorzitter bij het Mondriaan Fonds. Hij was resident aan de Jan van Eyck Academie en gastresident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Momenteel is Van Velsen lid van het Stadscuratorium Amsterdam en het bestuur van De Appel.

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: "Het Stedelijk verzamelt als een van de eerste musea ter wereld fotografie. In een razendsnel tempo heeft het medium zich tot allerlei verschijningsvormen en praktijken ontwikkeld. Kenmerkend voor de fotografie in het Stedelijk is echter dat het als medium heel interdisciplinair wordt opgevat en bovendien ook in veel gevallen maatschappelijke thema's agendeert. Vincent van Velsen is in staat om fotografie in samenhang met de overige media te denken en heeft een frisse en nieuwe kijk op de maatschappelijke relevantie van kunst in zijn geheel en fotografie in het bijzonder. We zijn enthousiast dat hij zijn visie in het Stedelijk verder wil profileren."

Vincent van Velsen: "Fotografie gaat tegenwoordig over de betekenis van beelden en hoe deze functioneren in de wereld. Voorbij de klassieke opvattingen over fotografie wil ik de nadruk leggen op hoe het beeld ageert en daarmee ingaan op het maakproces en de maker evenzeer als op de context van tonen en de uitwerking bij de toeschouwer. Tegelijkertijd wil ik mij richten op kunstenaars die werken met fotografie als uitgangspunt en in hun uitwerking tot andere media komen – en andersom. Middels samenwerkingen wil ik de collectie vanuit een veelvoud aan perspectieven onderzoeken om daarmee nieuwe lezingen voort te brengen en uiteenlopende zwaartepunten toe te voegen aan de bestaande kennis. Het is een eer om dit binnen een instelling met een rijke geschiedenis als het Stedelijk te mogen doen en daarmee een bijdrage te leveren aan het museum in transformatie."