AMSTERDAM - Naast Kerstmis staat er binnenkort een ander lichtfeest voor de deur: Chanoeka (Inwijdingsfeest). Veel Joden vieren Chanoeka. In het Joods Museum junior zijn er tijdens deze periode en in de wintervakantie volop leuke activiteiten voor kinderen. Zien we je dan?


Chanoeka begint op de avond van 18 december en duurt tot en met 26 december. Joodse families steken tijdens Chanoeka elke avond een kaars extra aan, tot er acht kaarsen branden. Hiervoor wordt een speciale kandelaar gebruikt: de chanoekia. Een extra kaarsje wordt gebruikt als hulpje waarmee de andere kaarsen worden aangestoken. In het Joods Museum junior maak je op 18 december een kandelaar en kaarsen. Deze activiteit wordt afgesloten in het Museumcafé. Daar steken we de eerste kaars van de chanoekia aan om 16.00 uur. Op 21 december bak je latkes, aardappelkoekjes die vooral tijdens Chanoeka worden gegeten. En op 26 december speel je een Chanoekaspel met een zelfgemaakte dreidl (draaitol).

Over Chanoeka
Tijdens Chanoeka vieren Joden dat ze de tempel in Jeruzalem weer voor hun eigen godsdienst konden gebruiken. Bij deze 'heropening' was er nog maar een klein beetje olie om de grote kandelaar in de tempel te laten branden. Door een wonder bleef dit kleine beetje tot wel acht dagen branden. Net lang genoeg om nieuwe olie te maken.

Nog veel meer

Tijdens de aansluitende wintervakantie is er nog veel meer te doen in het Joods Museum. Doe mee aan de familierondleiding, maak zelf een kunstwerk of bak iets lekkers in het Joods Museum junior.