AMSTERDAM - Woningcorporatie Stadgenoot heeft de vernieuwing van de Slootdorpstraat en omgeving in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord na vier jaar afgerond. Na vijftig jaar intensief gebruik waren de woningen aan de Slootdorpstraat, Breehornstraat en Markengouw aan vernieuwing toe. Op de plek van de oorspronkelijke wooncomplexen zijn in totaal 229 nieuwe woningen gerealiseerd door aannemer Van Wijnen.

Vanmiddag werden de nieuwe bewoners feestelijk verwelkomd bij het laatst opgeleverde gebouw, De Hoeksteen. Zij maakten kennis met de wijkbeheerders van Stadgenoot en gingen aan de slag met een gezamenlijk kunstwerk voor de entreehal.

Bewoners aan de slag met een gezamenlijk kunstwerk voor de entreehal. Anne Wilbers, bestuursvoorzitter van Stadgenoot: "Het woningaanbod in de wijk is veel gevarieerder geworden, het biedt nu woonruimte aan gezinnen, alleenstaanden, ouderen en jongeren. We voegen door dit project ook weer woningen toe aan de Amsterdamse voorraad, wat de doorstroming bevordert en bijdraagt aan het bestrijden van de wooncrisis."

Mix van woningen
De vernieuwing bestaat uit mix van sociale en middensegment huurwoningen en een aantal eengezinskoopwoningen. De oplevering van het gebouw Noordkop in 2020 markeerde de afronding van de eerste fase. Dit complex bestaat uit 47 sociale en 51 middensegment huurwoningen. Mijn Noord, dat bestaat uit 61 grondgebonden energiezuinige woningen, werd in 2021 opgeleverd.

De Hoeksteen

Het laatste gebouw, De Hoeksteen, werden afgelopen dinsdag officieel opgeleverd. De Hoeksteen omvat 42 sociale en 28 middensegment huurwoningen. Hier wordt binnenkort ook nog een groene binnentuin met een verhard pad en zitmogelijkheden aangelegd. De naam voor het nieuwe gebouw kwam uit de bus na een prijsvraag onder de bewoners van Noordkop en Mijn Noord.