AMSTERDAM - Hoe wordt er vanuit de kunstwereld gekeken naar de democratie? Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen op zondag 14 maart organiseert het Stedelijk Museum in samenwerking met MetropolisM een gesprek met kunstenaars over hoe zij de huidige vormen van volksvertegenwoordiging uitdagen. Volg via een livestream het gesprek Verkiezingen zijn niet genoeg! met onderzoeksredacteur Joram Kraaijeveld en kunstenaars Sarafina Paulina Bonita van Ast, Teresa Borasino, Quinsy Gario, Harpo ’t Hart, Caitlin Schaap, Jonas Staal en Simone Zeefuik.

Grote maatschappelijke onderwerpen, zoals de strijd tegen institutioneel racisme en klimaatonrechtvaardigheid, vragen om actie en maatregelingen die binnen de huidige democratie nog te weinig vorm krijgen. Kunstenaars organiseren protesten, ze ontwikkelen rechten voor de natuur, creëren een internationaal gerechtshof voor klimaatmisdaden, experimenteren met democratische modellen van zelfbestuur en werken zo aan een wereld waarin meerdere, verschillende werelden passen.

Wat is er nodig om de democratie te hervormen zodat institutioneel racisme en klimaatonrechtvaardigheid aangepakt kunnen worden? Wat is de rol van kunstenaars in deze strijd voor gelijke rechten en gelijke kansen, voor de mogelijkheid van überhaupt een gezamenlijke toekomst?

Verkiezingen zijn niet genoeg! presenteert enkele uiteenlopende kunstpraktijken die de huidige vormen van volksvertegenwoordiging in een kritisch daglicht plaatsen, dan wel aanvullen en versterken, vanuit de overtuiging dat ook kunstenaars een bijdrage leveren aan grote maatschappelijke uitdagingen. De kunstenaars bespreken urgente kwesties die voor hen van belang zijn, maar ook voor iedereen die wil dat de democratie beter opgewassen is tegen de grote kwesties van de eenentwintigste eeuw.

Verkiezingen zijn niet genoeg!
Datum: 14 maart 2021
Tijd: 13:00 – 15:30 uur
Waar: Bekijk hier de online livestream
Deelnemers: Sarafina Paulina Bonita van Ast, Teresa Borasino, Quinsy Gario, Harpo ’t Hart, Caitlin Schaap, Jonas Staal en Simone Zeefuik onder leiding van onderzoeksredacteur van MetropolisM Joram Kraaijeveld.

Bekijk de website voor de bio’s van de kunstenaars.

Verkiezingen zijn niet genoeg! is samengesteld door Joram Kraaijeveld (onderzoeksredacteur bij Metropolis M) in gesprek met Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M) en Britte Sloothaak (curator Stedelijk Museum).