AMSTERDAM - De scholen gaan weer beginnen, het wordt druk in de ochtendspits. Vervoerregio Amsterdam roept ouders op om zoveel mogelijk te lopen of fietsen met je kind, zodat ze zelf goed leren deelnemen aan het verkeer. Omdat we automobilisten ook oproepen om extra rekening te houden met de kinderen, zorgen we allemaal voor een verkeersveilige schoolroute. Bovendien: lopen of fietsen naar school is hartstikke leuk!

Ongevalscijfers
In de jaarlijkse ongevalscijfers zien we een hoge piek in september, onder het aantal kinderen dat betrokken is bij een verkeersongeval. Met name kinderen van 12 jaar zijn de dupe. Daarom voert Vervoerregio Amsterdam samen met haar gemeenten de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.
Deze campagne richt zich op het gedrag van met name automobilisten. Gedrag speelt in 95% van de ongevallen (direct en indirect) een rol. Wanneer iedereen rekening houdt met de onervarenheid van kinderen in het verkeer, hopen we het aantal ernstige ongevallen omlaag te krijgen. Ook roepen we ouders van jonge kinderen op om vooral lopend of fietsend naar school te gaan.

Verkeersveiligheid
Uit onderzoek van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) blijkt dat steeds meer kinderen met de auto naar school worden gebracht: 1 op de 3 kinderen leert zo te weinig in het verkeer. Dit terwijl 97% op fietsafstand van de school woont en 89,7% zelfs op loopafstand woont. Ook al vinden ouders het gezellig om te lopen of te fietsen met hun kind*; de meesten geven aan dat verkeersonveiligheid de reden is om toch voor de auto te kiezen. Diezelfde auto is de belangrijkste veroorzaker van verkeersonveiligheid in de schoolomgeving.

Ga lekker lopend of fietsend naar school
Om deze redenen roepen we ouders van jonge kinderen op om vaker lopend en fietsend naar de basisschool te gaan. Samen met Veilig Verkeer Nederland worden er in september acties ‘Op voeten en fietsen naar school’ georganiseerd op diverse basisscholen in de regio. Met vrolijke krijtuitingen vragen we het op weg naar school nog een keer.
Hierdoor durven ouders wellicht eerder te kiezen om lopend of fietsend naar school te gaan met hun kind.
Alle ervaring die jonge kinderen opdoen in het verkeer, helpt ze om later zelfstandig en veilig aan het verkeer deel te nemen. En dat is een geruststellend idee, wanneer ze zelfstandig naar de middelbare school gaan.