AMSTERDAM - De Gemeente Amsterdam stelt leenfietsen beschikbaar voor scholieren die normaal afhankelijk zijn van het openbaar vervoer naar school. Hiermee moet voorkomen worden dat het te druk wordt in het openbaar vervoer. Om deze scholieren goed voor te bereiden op het Amsterdamse verkeer geeft Verkeersplein Amsterdam tips aan deze vaak nog onervaren fietsers.

Theorie en Praktijk

In samenwerking met Swapfiets heeft de Gemeente Amsterdam 1600 leenfietsen voor twee maanden gratis ter beschikking gesteld. Veel van deze scholieren zijn niet gewend om naar school te fietsen en kunnen op de website van Verkeersplein Amsterdam tips vinden om goed voorbereid op weg te gaan. Scholieren kunnen hier onder andere de theorie van voorrangregels en verkeersborden oefenen. Ook kunnen zij op de Tussen School en Thuis VR app met een Virtual Reality-bril verschillende verkeerssituaties in Virtual Reality beleven.

In de praktijk kunnen scholieren in elk stadsdeel een parcours oefenen om meer vertrouwen op de fiets te krijgen. Verder krijgen ze tips hoe zij de route naar school plannen via de Fietsersbond routeplanner of Google Maps.

Door de tijdelijke sluiting van de scholen heeft Verkeersplein Amsterdam, de organisatie voor verkeerseducatie in Amsterdam, een Digitaal Verkeersloket opgezet om leerkrachten en ouders te ondersteunen bij het geven van verkeerslessen. Het verkeersloket biedt informatie, inspiratie en tools om op een speelse en praktische wijze met het verkeer aan de slag te gaan.