AMSTERDAM - Midden tussen de kantoren van Amstel III ligt aan de Hullenbergweg een groene oase: het Greennest Park. Er zijn lichtgevende bomen en vierkante bakken vol met kruiden, aardbeienplanten, frambozenstruikjes en perenboompjes. Deze mag je als bezoeker zelf plukken. Ook kun je iets drinken bij Brouwerij Kleiburg en als je warme voeten krijgt kun je die koelen in een groen kunstwerk, het ‘Verdwijnpunt’ van Teresa van Dongen.

Via een loopplank kun je als bezoeker zelf het Verdwijnpunt in lopen. Doordat de opstelling van breed naar smal in een punt toe loopt ontstaat een echt verdwijnpunt: hier komen water, licht en groen samen. En niet zomaar groen, maar groen dat iets doet voor de flora en fauna in Amsterdam. Teresa licht toe: “Bijen en vlinders hebben het moeilijk. Ze worden bedreigd doordat veel van hun leefgebied verdwijnt.”

Beplanting speciaal voor vlinders en bijen

De beplanting van het Verdwijnpunt is dan ook niet willekeurig. De wanden zijn beplant met een combinatie van waardplanten en nectarplanten. Zo is er voor iedere fase van de vlinder (van ei, rups, pop tot vlinder) genoeg voedsel aanwezig. De beplanting voor de wilde bijen is iets eenvoudiger: zij hebben genoeg aan nectarplanten.

Afkoelen in het water

Het water in het Verdwijnpunt heeft twee functies: het is fijn om naar te luisteren en een deel ervan dient als water voor de beplanting. Teresa: “Maar ik zou het ook leuk vinden als mensen met hun voeten in het water lopen, om even af te koelen.”

Gemeentelijk budget

Het Verdwijnpunt en het Greennest Park zijn mede tot stand gekomen dankzij een budget van de gemeente voor projecten die een impuls geven aan het groen en aan de economische en culturele dynamiek in de stad. Dit budget is tot stand gekomen toen de gemeente in 2012 na de toewijzing van Almere als Floriadestad toch een nieuwe impuls wilde geven aan het Amsterdamse plan voor een vernieuwende Floriade midden in het stedelijke gebied in Zuidoost.

Transformatie Amstel III

De opening van het Verdwijnpunt, Greennest Park en Brouwerij Kleiburg zijn onderdeel van de ontwikkeling van het gebied Amstel III. Amstel III transformeert de komende jaren van een gebied waar alleen wordt gewerkt in een levendige stadswijk waarin zowel gewoond, gewerkt als gerecreëerd wordt. De gemeente richt zich de komende tijd op het selecteren van goede initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan het gebied.