DURGERDAM - Vanaf september 2025 wordt er in Polder IJdoorn gewerkt aan het verder verbeteren van het vogelparadijs. IJdoorn is een belangrijke plek voor weidevogels, rietvogels en trekvogels. Met de maatregelen wordt het waterpeil beter afgestemd op de wensen van de vogels.


Het fraaie, open landschap van Polder IJdoorn strekt zich voor je uit als je op de Uitdammerdijk aan de rand van Durgerdam staat. Als je over de polder en over het water kijkt zie je de Amsterdams nieuwbouwwijk IJburg. De polder is een waardevol weidevogelgebied. Mede met subsidie van de provincie wordt dit paradijs verder verbeterd voor broedvogels en trekvogels.

De 'grote polder' van IJdoorn is grasland waar weidevogels als tureluur, kieviet en grutto ongestoord voedsel zoeken en broeden. De 'kleine polder' bestaat uit plassen en rietmoeras. In de rietlanden broeden bedreigde vogels. Ook bruine kiekendieven, noordse woelmuizen en ringslangen komen in IJdoorn voor.

En er zijn sporen van een otter gevonden. IJdoorn is dus een paradijs voor weidevogels en rietvogels aan de rand van de stad, maar wel een paradijs dat nu wat aandacht nodig heeft. Hier zullen speciale inrichtingsmaatregelen leiden tot verbeteringen om het de vogels nog meer naar de zin te maken. Zo verbetert Natuurmonumenten het leefgebied van de weidevogels en het foerageergebied van water- en moerasvogels.

Waterpeil is de crux

Gebiedscoördinator Miriam ten Haaf: “Het waterpeil en de waterkwaliteit vormen de crux in dit gebied. Zeker ook met de toename van de droogteperiodes. De bodem is hier dan knetterhard en dan kunnen de vogels niet bij bodemdiertjes en wormen. Als we het water beter kunnen regelen krijgen we ook de pitrus eronder en worden de graslanden mooier.”

Aanpak

Rogier Hoften, projectmanager bij Natuurmonumenten, is al een poos bezig met de voorbereiding: “We hebben de nulsituatie voor wat betreft vogels en vegetatie inmiddels in kaart gebracht. We starten in september 2025 met de inrichtingsmaatregelen. Als we de winter kunnen doorwerken, zijn we maart 2026 klaar schat ik. Als de winter te nat is gaan we na het broedseizoen verder en zijn we eind 2026 klaar.”

Om het waterpeil beter te kunnen regelen worden greppels in de weilanden uitgegraven, zodat ze het water beter kunnen aan- en afvoeren. Ook worden er pompen en stuwtjes verbeterd.

Het natte gedeelte van de polder is de afgelopen jaren ‘in de wilg geschoten’, wat inhoudt dat er overal jonge wilgenboompjes groeien. Hierdoor verandert de moerasnatuur langzaam in bos, wat niet gunstig is voor de aanwezige rietvogels. Daarom worden deze wilgenscheuten verwijderd en worden de hogere delen afgeplagd. Dan kan zich in de lagere delen waterriet ontwikkelen. Zo wordt het moerasgebied weer natter en blijft het geschikt voor zeldzame soorten als de roerdomp, karekiet en porseleinhoen.

Vogelkijkpunt

IJdoorn is een oase van rust voor vogels. Vanaf de dijk kun je met een verrekijker de polder inkijken en het vogelkijkpunt is een prachtige plek om rustig te zitten, kijken en luisteren. De polder is verder niet toegankelijk voor mensen, het is het hele jaar door rustgebied voor vogels. Tijdens de werkzaamheden kan het vogelkijkpunt soms niet toegankelijk zijn.