SCHIPHOL - Bij de apotheken op Schiphol is veel vraag naar mondkapjes vanwege het coronavirus. Volgens een medewerkster van de Boots apotheek op de luchthaven is de verkoop van de kapjes flink toegenomen


"Je merkt wel dat mensen bang zijn. De kapjes worden vooral preventief aangeschaft. Normaal zijn er ook wel zeven verschillende soorten mondkapjes te bestellen, maar nu kunnen we nog maar één soort krijgen. Er is ook meer vraag naar desinfecterende gel."

Volgens de verkoopster zijn het vooral Aziatische mensen die voor de kapjes langskomen, maar ze worden ook aangeschaft door crews van luchtvaartmaatschappijen.

Goed op hygiëne letten

Ook bij de apotheek van KLM Health Services is meer vraag naar de mondkapjes. Al is er volgens een woordvoerster van de KLM geen sprake van een run. Op de luchthaven zijn geen maatregelen genomen vanwege het coronavirus. De KLM geeft reizigers wel het advies goed op hun hygiëne te letten en goed de handen te wassen.

Veel Chinezen waren zaterdag aanwezig bij de viering van het Chinees Nieuwjaar in de Haagse binnenstad. Daar waren geen mensen met mondkapjes te zien.

Vakbond: geen zorgen bij cabinepersoneel

Volgens cabinevakbond VNC zijn er geen signalen dat personeel van luchtvaartmaatschappijen niet meer op China wil vliegen. Daarnaast melden ze dat KLM de situatie goed in de houdt en dat de VNC daar vertrouwen in heeft. Onder het cabinepersoneel zouden er geen zorgen zijn.

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) geeft aan dat er geen meldingen zijn van reisbureau's met zorgen, maar dat dit voornamelijk komt omdat er weinig reizen naar het gebied worden aangeboden.