AMSTERDAM - Het landelijk initiatief Veel Liefs deelt de komende weken 30.000 luxe placemats uit aan thuiswonende en alleenstaande ouderen. Op de placemats staan foto’s, teksten en quotes van bekende Nederlanders uit de jaren zestig en zeventig. Met de actie wil Veel Liefs ouderen laten ervaren dat zij niet vergeten worden in deze moeilijke coronatijd.

Anna Casemier, één van de initiatiefnemers van Veel Liefs, heeft samen met collega’s uit de hotelbranche, belangeloos een aantal succesvolle activiteiten voor Veel Liefs ontwikkeld.''We hebben dit voorjaar voor de actie met de placemats gekozen, omdat thuiswonende en alleenstaande ouderen door corona veel te maken hebben met sociaal isolement en eenzaamheid. Zo missen zij de mogelijkheid om gezellig samen aan tafel te eten. Het doel van de placemat is om tijdens de maaltijd ontspanning en afleiding te geven. Uit onderzoek weten we dat dit de eetlust bevordert. Dat is voor ouderen belangrijk, omdat veel ouderen door gebrek aan eetlust minder gezond eten. Daar komt bij dat het lichaam voedingsstoffen minder effectief opneemt als je ouder wordt. Met de placemat hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan een meer smakelijke maaltijd’’, aldus Anne Casemier.

Nostalgische placemats
Voor het ontwikkelen van de nostalgische placemat deed Veel Liefs een oproep aan bekende Nederlanders om teksten en afbeeldingen uit de jaren zestig en zeventig te delen. Tientallen bekende Nederlanders reageerden op de oproep. Veel Liefs selecteerde onder meer teksten van Herman van Veen en Paul van Vliet. Ook recepten van culinair experts Janny van der Heijden en Rudolph van Veen staan op de placemats. Verder heeft het Kröller-Müller Museum een stuk geleverd over het koninklijkhuis en staat er op de placemats een woordzoeker, een strip en tips voor beweging en ontspanning.

De placemats zijn gelamineerd, waardoor ze langere tijd bruikbaar zijn. Vanaf deze week worden de placemats door heel Nederland verspreid via thuiszorgorganisaties. Vorig jaar heeft Veel Liefs honderden zorgorganisaties blij gemaakt met puzzels en spellen. Ook de kaartenactie, waarbij 16.000 ouderen een kaart met een klein cadeautje kregen, is warm ontvangen. Veel Liefs maakt gebruik van vrijwilligers en sponsoren uit de hotelbranche.

Aanwezig zijn bij de uitreiking van de eerst placemats of hiervan een foto ontvangen? Neem contact op met Wenda Linthorst via wenda@wendalinthorst.nl of bezoek de website www.veel-liefs.nl.

Wie is Veel Liefs?
Afgestudeerden van de hoge hotelscholen in Nederland zetten zich belangeloos in voor woonzorginstellingen in de zorg sinds de uitbraak van corona. Het grote netwerk is in staat om op korte termijn zaken te organiseren en daardoor mooie geluksmomentjes te creëren in de zorg. In het dagelijks leven is iedereen werkzaam bij andere organisaties. Zo is Femke Riel initiatiefnemer van hetWerkvan en het Buddyhuis, en zijn Maarten Wessels en Anouk van de Laar trainers in gastvrijheid.