AMSTERDAM - De Vrije Academie organiseert op zondagochtend drie lezingen over Kandinsky in het H'ART Museum. Het auditorium van het museum zit vol voor de eerste lezing deze zondag. De kunsthistoricus Peter Wagenaar opent verrast door de hoge opkomst de bijeenkomst over de Russische kunstenaar. Het blijkt een interessant uur vol met informatie.

"Kleur, abstractie en expressionisme. Hier staat Kandinsky om bekend" vertelt de enthousiaste docent tijdens de inleiding. "Kandinsky zag kleur als een middel om de ziel direct te beïnvloeden en dat zie je ook duidelijk terug in deze tentoonstelling." Tijdens de lezing komt Kandinsky's leven en werk uitgebreid aan bod, aan de hand van de schilderijen die ook op de tentoonstelling hangen.

H'ART Museum werkt voor deze tentoonstelling voor het eerst samen het Parijse kunstmuseum Centre Pompidou. Zoals eerder te lezen https://oost-online.nl/kandinsky-pionier-van-de-abstracte-kunst-in-hart-museum/ In de lezing vertelt de docent over Kandinsky's vroege figuratieve werk tot aan zijn wereldberoemde abstracte schilderijen.

"Door de lezing zie ik veel meer in de schilderijen en is het echt een meerwaarde samen met de tentoonstelling. Dat doe ik vaker zoals laatst ook bij Frans Hals" zegt Tineke Steur na het informatieve uur in het auditorium. Een andere bezoeker Michal Mana uit Amsterdam Oost zegt: "de docent was heel goed en door zijn manier van vertellen ben ik helemaal enthousiast over de tentoonstelling geworden."

Speciaal voor deze tentoonstelling reisden meer dan 60 kunstwerken uit de Parijse collectie naar Amsterdam. Een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van abstracte kunst maakte. Kandinsky is te zien tot en met zondag 10 november 2024.

Op zondag 21 september en 2 november zijn de Lezing Kandinsky: abstractie en expressionisme nog te bezoeken van 11:00 tot 12:00 uur in het Hart Museum aan de Amstel in Amsterdam. Meer informatie via: www.vrijeacademie.nl