AMSTERDAM - Vandebron is stadsdeelwinnaar van de DAM Prijs 2017 in Centrum. Dat is donderdag 19 oktober 2017 bekend gemaakt. Dagelijks bestuurder Roeland Rengelink verraste de duurzame ondernemer met dit mooie nieuws. Als stadsdeelwinnaar is Vandebron verzekerd van een nominatie voor de DAM Prijs 2017.

Aart van Veller, mede-oprichter (op de foto rechts): "Namens alle 150 medewerkers van VandeBron zijn wij ontzettend vereerd dat wij de stadsdeelwinnaar zijn van de DAM Prijs 2017 in Centrum. Het is een waardering die motiveert om ons product verder uit te breiden en nu ook vol te gaan voor de DAM Prijs 2017".

Vandebron

Vandebron is een zogenaamde energiemarktplaats met een bijzonder doel: de energiemarkt eerlijker, transparanter en duurzamer maken. Het idee voor Vandebron ontstond in 2013 toen Remco Wilcke, Matthijs Guichelaar en Aart van Veller wilden weten waarom ze hun elektriciteit niet gewoon rechtstreeks van een windmoleneigenaar konden kopen. ‘Wat als we ouderwetse energiebedrijven overbodig zouden maken, door mensen in staat te stellen om hun energie rechtstreeks bij een duurzame producent in te kopen?’ was de vraag. Met Vandebron vonden ze een oplossing voor het rechtstreeks inkopen van energie voor particulieren.

Selectiecommissie

Dagelijks bestuurder Roeland Rengelink is deel van de selectiecommissie voor de DAM Prijs van het stadsdeel. “Zoals wel vaker verzucht wordt door jury’s was het ook dit keer oprecht een moeilijke keuze. Het ging in de laatste fase tussen restaurant Instock – dat voedselverspilling op de kaart zet – en energiemarktplaats Vandebron. Beide bedrijven proberen op een bedrijfsmatige manier marktfalen, wat leidt tot verspilling/het inefficiënt gebruik van grondstoffen, te doorbreken. Uiteindelijk zijn we gevallen voor het verhaal van Vandebron en hoe zij een probleem bij de bron willen aanpakken. Vandebron staat voor het leggen van een directe verbinding tussen klant en eigenaren van zonnepanelen of windmolens. In hun businessmodel zijn ze niet afhankelijk van het leveren van zo veel mogelijk energie, waardoor eerlijke, lokale duurzame energie voorop kan blijven staan.”

Publieksstemming DAM Prijs

De DAM Prijs is een prijs voor Amsterdamse MKB-ondernemers met oog voor duurzaamheid. DAM staat voor Duurzame Amsterdammers in het MKB. Duurzaam ondernemen betekent in deze verkiezing ondernemen met hart voor mens, milieu en economie (People, Planet en Profit).

De winnaar van de stedelijke DAM Prijs wordt voor 40 procent bepaald door de publieksstemming en 60 procent door de stadsjury. Amsterdammers kunnen van 6 tot en met 21 november stemmen op hun favoriet via deze site. De winnaar van de DAM Prijs 2017 wordt bepaald op de avond van de uitreiking op 22 november. Deze onderneming wint onder andere een geldbedrag, advertentieruimte en draagt de titel ‘Meest duurzame ondernemer van Amsterdam’.