AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum is toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Verschillende collectiestukken uit het Van Gogh Museum zijn opgenomen als sleutelstuk en vertellen een verhaal bij de het venster Vincent van Gogh.

Bijzonder levensverhaal
De twaalf geselecteerde sleutelstukken van het Van Gogh Museum tonen de ontwikkeling in Van Goghs werk. De schilderijen en tekeningen belichten verschillende verhalen over Vincent van Gogh als mens en kunstenaar. "Vincent van Gogh vond zelf al dat je veel van de geschiedenis kunt leren, en dat ieder mens daar een rol in speelde, hoe klein ook. Dat zijn eigen rol in de geschiedenis een hele grote zou worden, daarvan had hij geen idee." aldus René van Blerk, senior educator bij het Van Gogh Museum. "Maar niet voor niks heeft hij een eigen venster in de Canon. Zijn bijzondere levensverhaal inspireert mensen van over de hele wereld. We kunnen er een heleboel van leren. En zo zie je dat Vincents gedachten over geschiedenis na circa 140 jaar nog niets aan waarheid hebben ingeboet."

Bekende én onbekende sleutelstukken
Onder de geselecteerde sleutelstukken bevinden zich wereldberoemde werken zoals De aardappeleters, Zonnebloemen en Amandelbloesem. Daarnaast zijn er ook schilderijen en tekeningen opgenomen als sleutelstuk die misschien minder bekend zijn, maar eveneens een belangrijk verhaal vertellen over Vincent van Gogh. Alle geselecteerde sleutelstukken zijn nu te vinden op de website van de Canon van Nederland.

Bekijk hier de alle sleutelstukken van het Van Gogh Museum.

Over de Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Van Karel de Grote tot Marga Klompé, van de hunebedden tot Europa en van Trijntje tot de Leeuwinnen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.