AMSTERDAM - Steeds meer Amsterdammers interesseren zich voor (de herkomst van) gezond voedsel en willen hier zelf mee aan de slag. Stadslandbouw is in opkomst. Dit omvat het telen, oogsten, bewerken en verkopen van voedsel in of vlakbij de stad. Maar waar moet je beginnen als je een idee voor stadslandbouw hebt?

Op de avond van 28 februari werd Van Amsterdamse Bodem gelanceerd, hét platform voor stadslandbouw en voedsel in Amsterdam. Hier kunt u terecht met al uw voedselvragen, ziet u waar u zich bij u in de buurt aan kunt sluiten bij een initiatief en waar u lokale producten kunt kopen.

Dit online platform is een samenwerking van de gemeente Amsterdam met een aantal partijen in de stad die met voedsel bezig zijn: Food Cabinet, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), Hogeschool van Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, ANMEC, De Gezonde Stad en Eetbaar Amsterdam.

Overzicht van initiatieven

Van Amsterdamse Bodem biedt een overzicht van de initiatieven die er rond stadslandbouw en voedsel zijn. Zo kunt u in contact komen met buurtgenoten en samen een moestuin onderhouden om groente, fruit, kruiden of eetbare bloemen te verbouwen en hier samen van te koken en eten.

Gezond en gezellig

Het produceren en consumeren van gezond eten en lekker bezig zijn met tuinieren kan op langere termijn een positief effect hebben op de gezondheid. Bovendien helpt u mee om de stad een stukje groener en daardoor gezonder en mooier te maken. Ook leuk: als je samen met buurtgenoten een moestuin onderhoudt, raak je met elkaar in gesprek en leer je elkaar beter kennen.

Subsidie aanvragen

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor activiteiten gericht op alternatieve manieren van productie, verwerking en distributie van voedsel of voor nieuwe vormen van stadslandbouw. De subsidieregeling stadslandbouw en voedselinitiatieven is bedoeld voor zowel particulieren als organisaties. Daarnaast kunt u ook subsidie aanvragen voor het verbeteren, leuker maken of toevoegen van groen in uw buurt.

Voedselstartpunt

Of u nu vanuit uw hobby, met een burgerinitiatief of als ondernemer, woningbouwcorporatie, school of zorginstelling aan de slag wilt met stadslandbouw: op Van Amsterdamse Bodem maken we u graag wegwijs in het voedsellandschap van Amsterdam.