AMSTERDAM - Het Warming Up Festival in Tolhuistuin komt - een uitzondering daargelaten - vervroegd ten einde. Onze makers, kunstenaars, denkers, sprekers stonden te popelen om het te hebben over die belangrijke en urgente vraag waar we amper aan toe komen: Hoe leven we samen op een opwarmende aarde?

Deze eerste editie van Warming Up Festival zouden we tien dagen lang verhalen vertellen. We zouden getroost worden door muziek. We zouden lachen om ons eigen gedrag, geholpen door cabaretiers die ons een spiegel voorhouden. We zouden keihard dansen om warm te blijven. We zouden luisteren naar een preek met op onze schoot een bord heerlijk eten en onder onze billen een radiator. We zouden onderzoeken hoe we beter kunnen leven met de zee. We zouden wandelen met muzikanten en koraal zoeken tussen de tegels en zelf paddenstoelen kweken. We zouden oude broeken laten repareren door nieuwe modeontwerpers. We zouden kijken naar dystopische filmscenario’s en die checken bij klimaatwetenschappers. We zouden glimlachen om de animaties van kinderen en tegelijkertijd slikken en stil worden vanbinnen. We zouden samenkomen, op afstand, maar hoe dan ook.

Een aantal programma's zullen online plaatsvinden, anderen zonder publiek. Onze kinderactiviteiten en workshop paddenstoelen-ecosysteem en een aantal podcastopnames kunnen zoals het er nu uitziet nog doorgang vinden. De rest van de programma's wordt uitgesteld naar voorjaar 2021. Bekijk het actuele programma.

Toch een beetje Warming Up
Gelukkig kun je een aantal van onze Warming Up programma's wel beleven. Als je een frisse neus haalt kun je op megaformaat werk van Jaap Scheeren bewonderenbij de Tolhuistuin en op de NDSM-werf.

De NOORDKrANT is een bewaarnummer: we gooien hem in de bus of je leest ‘m gewoon online. Lees het laatste nieuws over het klimaat, interviews, strips, moppen en los het kruiswoordraadsel op, lekker vanaf je eigen bank.

De Onkruidenier vervolgt de tiendaagse residentie in twee glazen containers aan het IJ met een onderzoek naar hoe we ons kunnen aanpassen aan een wereld die natter en zilter wordt. We houden je op de hoogte van het onderzoek via social media, of volg ze zelf via @digitaalkoraal. Voor de Chalk Talks is zeer beperkt publiek welkom.

Je volgt de avonturen van Talisa, Jette en Pam in hun vers gelanceerde eerste podcast van Nieuw Nederland. Zij fietsten van Zeeland naar Groningen langs de NAP-lijn en spraken met “toekomstige kustbewoners”.

Via NPO3 kun je de afleveringen van gloednieuwe zenuwslopende rampenserie Hitte bekijken. Misschien herken je daarin je eigen buurt! De afleveringen zijn namelijk tijdens de hittegolf van afgelopen zomer opgenomen in Noord.

Kinderen kunnen met de app Earth Speakr, te downloaden op smartphone en tablet, hun klimaatboodschap laten uitspreken door moeder aarde zelf en online de boodschappen van kids van over de hele wereld bekijken.

Op 24 oktober wordt de Grote Klimaatkwis uitgezonden op NPO1. Het idee ontstond eind vorig jaar van onze partner NewBe als onderdeel van de Warming Up campagne, een laagdrempelige entertainment show om het klimaatthema bespreekbaar te maken.

Op de eerste dag van het festival spraken we over toekomstscenario's. Schrijver en socioloog, en tevens onze huisgenoot, Ruben Jacobs nam met radiomaker Sanne Toebes de eerste aflevering op van zijn podcastserie ‘De Groene Eeuw’. Daarin hield planoloog Bram van den Groenendaal een gloedvol betoog over het belang van nieuwe, grote publieke werken waarmee we onze samenleving klaarstomen voor een duurzame toekomst (denk zeewier-akkers voor biobrandstof op de Noordzee). Inspirerend! Ook deze podcast is binnenkort terug te luisteren.

Kaarten
Als je kaarten hebt gekocht voor een van de programma's, vragen we je te wachten tot wij contact met je opnemen.

Over Warming Up
Warming Up werkt met de beste theatermakers, vormgevers, filmmakers, reclamemakers en artiesten van Nederland om veel meer mensen actief te betrekken bij de grote uitdaging waar we voor staan: een leefbaar klimaat voor iedereen. Warming Up programma’s vinden plaats op podia en festivals in heel Nederland: Theater Rotterdam, Fries Museum, Lux Nijmegen, Pakhuis de Zwijger, September Me, Het Nationale Theater, FIBER Festival. Hoofdpartners zijn Bankgiro Loterijfonds, Stichting Impactmakers, Leeuwarden-Fryslan Culturele Hoofdstad van Europa en VSBfonds. Lees verder op de website van Warming Up.

Over de Tolhuistuin
De Tolhuistuin is een cultuurhuis en -tuin aan de IJ-oever van Amsterdam Noord, een plek voor muziek, beelden, verhalen en voor heerlijk eten. Het hart van de Tolhuistuin is een idyllische tuin die de historische panden met café-restaurant THT, verschillende concert- en podiumzalen, expositieruimte, studio's en werkplekken verbindt.

Samen met een inspirerend netwerk van muzikanten, theatermakers, filmmakers, ontwerpers, festivalorganisatoren, podcastmakers en sociale ondernemers zetten we de Tolhuistuin in als creatieve werkplaats voor de toekomst voor een breed publiek.

www.tolhuistuin.nl/over-ons