AMSTERDAM - De Amsterdamse stichting UP! is genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2024. Afgelopen zaterdag pitchten 50 kanshebbers hun projecten, waarna de jury 10 finalisten selecteerde. Deze prestigieuze prijzen worden jaarlijks uitgereikt door het Oranje Fonds aan uitzonderlijke sociale initiatieven. De drie prijzen worden in oktober uitgereikt door Koningin Máxima. UP! stimuleert ouderen om verhalen te delen die hen ten diepste bewegen om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Eenzaamheid verminder je samen! Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar initiatieven die erin slagen mensen actief te betrekken in een samenleving waar niemand er alleen voor staat. Een op de zeven Nederlanders voelt zich eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden, maar komt meer voor onder jongeren en de alleroudsten, tot wie UP! zich richt. Het Oranje Fonds heeft eenzaamheid daarom gekozen als thema voor de uitreiking van 2024. Initiatieven die bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid zijn onmisbaar voor onze samenleving.

Eenzaamheid voorkomen

Ouder worden is een uitermate persoonlijk proces. UP! ziet ouder worden als een kans en gelooft heilig in het delen van verhalen om verbinding en contact tussen mensen te stimuleren. UP! organiseert groepsgesprekken met ouderen om hen aan te sporen persoonlijke verhalen te delen.

Het werkt, zo blijkt uit recent impactonderzoek, onder auspiciën van Avance. Inmiddels hebben een kleine 10.000 ouderen meegedaan en is de methodiek ook erkend als effectieve interventie tegen eenzaamheid. Ouderen kunnen zo (langer) mee doen en actief betrokken zijn. Eenzaamheid wordt voorkomen of verminderd. UP! organiseert ook groepsgesprekken speciaal voor migrantenouderen, in hun eigen taal en begeleid door een gespreksleider met dezelfde culturele achtergrond. UP! heeft gespreksleiders in 10 talen, van Turkse tot Somalische, van Chinese tot Marokkaanse.

Koningin Máxima

Een jury kiest de uiteindelijke drie winnaars. De prijzen worden in oktober uitgereikt door Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.


www.upinnederland.nl