AMSTERDAM - Eergisteren, 15-9-2021 was een historisch moment, het boek over het huis Prinsengracht 849 te Amsterdam, geschreven door Theo Kralt was klaar en kon uit handen gegeven worden!

Het boek ‘Prinsengracht 849, jaar 1701-2021, huis, interieur en tuin, Een huis dat leeft door zijn historie bewoners en relaties’ is af! Vanwege corona kon slechts voor een klein select gezelschap een kleine meeting met uitleg en speeches gehouden worden. De Directeur van het Amsterdamse Stadsarchief, Bert de Vries, ontving een van de eerste exemplaren, naast de eigenaresse van het huis. Dit alles gebeurde in het Amsterdamse Stadsarchief in het gebouw de Bazel. Zie ook https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/steun-ons/

Na een lange geschiedenis kwam het huis Prinsengracht 849 in bezit van de bekende betrokken Amsterdammer, Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede. Zij besloot het huis in oude stijl terug te brengen. In 1997 was het huis gereed, vervolgens kwam de stoffering, de schildering en de inrichting. De prachtige tuin kwam voort uit het opruimen van een voormalige binnenplaats die als productieruimte was gebouwd.

De inrichting van het huis kende een aantal topstukken van d’Hondecoeter en Jan Sluijters en aantal fraaie franse meubelen. Sommige meubelen kwamen van de buitenplaats Heemstede bij Houten.

Het boek besteedt verder aandacht aan de oude bewoners van het huis en het werk van mevrouw Beynes-Heijmeijer van Heemstede. Het huis is nu, in 2021, verkocht en de vraag is hoe de nieuwe bewoners verder gaan met dit bijzondere pand. Eerder was er een kleine publicatie geweest over dit huis van mevrouw Ineke (Heiner-)Way. Deze is aangepast meegenomen in het boek.

De schrijver Theo Kralt (1959) studeerde juridische bestuurswetenschappen, economie en internationale betrekkingen. Naast zijn werk voor de rijksoverheid en maatschappelijke organisaties publiceerde hij onder andere over het landhuis Wielbergen en de familie Brantsen, Utrechtse Binnenstadskerken, de restauratie van de Domkerk en de schilder Jean Baptiste Discart. De mooie foto’s van fotograaf Rob Mostert geven een goede impressie van het interieur en tuin van een ‘Amsterdams grachtenhuis’!