AMSTERDAM - Op Business Park Amsterdam Osdorp komen 25 volwassen iepen uit Amsterdam-Noord te staan. De ontwikkelaars van het business park, gemeente Amsterdam en Schiphol Area Development Company (SADC), lieten de bomen verplaatsen en redden ze hiermee van de kap. De herplant van de bomen is een volgende stap in de circulaire ontwikkeling van het nieuwe business park in Amsterdam-West.

De bomen stonden op een plek waar in de grond aan kabels en leidingen gewerkt wordt voor woningbouw in het Amsterdamse Hamerkwartier en zouden dit niet overleven. Het voormalige Akzo-terrein verandert in een woonwijk met 6.700 woningen. De kapvergunning was al verstrekt toen de Nationale Bomenbank Noord-Holland de opdracht kreeg van de gemeente en SADC om de iepen met spoed te verplaatsen.

De iepen krijgen hun definitieve plek op de dijk aan de westkant van Business Park Amsterdam Osdorp. Daar markeren ze de overgang tussen de stad en het natuurgebied met de Tuinen van West. Het business park krijgt ook een waterpark met inheemse beplanting en wordt zo ingericht dat de ecologische waarde van het gebied wordt verhoogd. Op dit moment wachten de bomen op een tijdelijke locatie in de grond tot ze komend voorjaar op hun definitieve plek worden geplaatst.