AMSTERDAM - Donderdag 28 maart is de officiële opening van de vijfde editie van Tulp Festival Amsterdam. Het gratis te bezoeken tulpenfeest zet in april de hoofdstad in bloei met honderdduizenden tulpen, verspreid over meer dan 85 locaties in alle stadsdelen. De opening vindt plaats in de speciaal aangelegde ‘tulpentuin’ op de Apollolaan in Amsterdam Zuid. De afdeling Groenvoorziening van het stadsdeel plantte voor dit doel afgelopen november maar liefst 25.000 duurzaam gekweekte tulpenbollen op het plantsoen tegenover het Hilton hotel. Bij dit hotel wordt aansluitend de witte ’Peace’ tulp gedoopt. Deze nieuwe tulp is een eerbetoon aan de wereldberoemde Bed-in-for-Peace actie van John Lennon en Yoko Ono, precies 50 jaar geleden. Tijdens het Tulp Festival worden nog twee andere tulpen gedoopt. In het Amsterdamse Bos de ‘Jakoba Mulder' tulp, vernoemd naar de architecte van het bos, dat dit jaar het 85-jarig bestaan viert. De derde dooptulp is de ‘Reine de Lairesse’, die haar naam dankt aan de koper van deze nieuwe tulp op een veiling voor een goed doel. In de Tulp Festival Informatiegids staan alle honderden soorten tulpen beschreven die op de locaties te zien zijn. De gids is vanaf 30 maart beschikbaar. Kijk voor alle informatie, de locaties en de actuele bloeiperiodes op de website: tulpfestival.com en volg Tulp Festival Amsterdam op Instagram @tulpfestival en Facebook @tulpfestivalamsterdam.

Tulp Festival zet Amsterdam in bloei
Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zullen in april tulpen het Amsterdamse straatbeeld opfleuren. Wat begon als een idyllische wens van initiatiefnemer en tuinontwerper Saskia Albrecht om de tulp terug te brengen in de hoofdstad, wordt elk jaar meer werkelijkheid: voor iedere Amsterdammer een tulp! Het festival waaiert opnieuw verder uit over alle stadsdelen. Fleurige rijen potten met tulpen verlevendigen de openbare ruimte. De vrolijk stemmende voorjaarsbloem komt bovendien in vele soorten uit de grond in parken en in tuinen van musea en hotels. Tulpen verwelkomen je op het plein bij het nieuwe metrostation in Noord, in het Amsterdamse Bos in het zuiden van de stad, als je wandelt of fietst langs de Piet Heinkade in Oost en als je de Meervaart bezoekt of de Sloterplas in Nieuw-West. De duurzaam gekweekte tulp is in opkomst en dat is ook op het Tulp Festival te zien. Behalve op de Apollolaan staan zij onder andere op de zogenoemde Knowledge Mile (Amstelplein, Wibautstraat, Weesperstraat), en bij restaurant Circl op de Zuidas. Wie in april de stad doorkruist komt langs tal van markante plekken met ‘tulpenlinten’ die zomaar een geluksmomentje kunnen veroorzaken. Saskia Albrecht: “Het is fantastisch om te ervaren dat Tulp Festival bewoners en bezoekers verleidt om letterlijk even stil te staan bij de tulpen, en op die manier voor verbinding zorgt. Dat is waarvoor we het doen.”

Alle deelnemers Tulp Festival 2019
A’DAM Toren, Amstelveenseweg, Amsterdam Tulip Museum, Amsterdam Zuidas, Amsterdamse Bos, Amsterdamse Poort, Beurs van Berlage, Bijenkorf, Circl, De Vergulden Eenhoorn, Doubletree Hilton-Centraal, Erasmuspark, EYE, Generator Amsterdam, Hermitage Amsterdam, Hilton Amsterdam, Hotel Arena, iBulb, ING Zuidoost, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Knowledge Mile (Amstelplein, Wibautstraat, Weesperstraat), Mövenpick Hotel, Museum Van Loon, NEMO Science Museum, NS/ProRail (met Amsterdam CS en station Sloterdijk), Nuon Zuidoost, Oosterpark, Paleiskwartier, Passengers Terminal Amsterdam, Port of Amsterdam, Pulitzer Hotel, RAI Amsterdam, Rederij Kooij, Rederij Plas, Rijksmuseum, Sofitel Legend The Grand Amsterdam, Stadsdeel Centrum, Stadsdeel Nieuw West, Stadsdeel Noord, Stadsdeel Oost, Stadsdeel West, Stadsdeel Zuid, Stadsdeel Zuidoost, Stromma Nederland, Van Eesteren Museum, Van Gogh Museum, Vondelpark, Waldorf Astoria Amsterdam, Westtangent (bij de Meervaart), Winkelcentrum Gelderlandplein, Winkelcentrum Lammetjesplein Osdorp, Winkelcentrum Oostpoort.